Zakochałam się w tych ciasteczkach - i w sosie - i będę ja na pewno robić jeszcze nie raz. Subtelny smak jaśminu, lekka słodycz z owoców goji i azjatycki charakter. Jeśli jeszcze Was nie przekonałam do ich zrobienia, po prostu spróbujcie, a na pewno staną się Waszym ulubionym deserem.
Podana porcja jest na 2 osoby lub 2 dni, ze względu na ilość otrębów i jagód goji (w fazie P dopuszczalna jest 1 łyżka dziennie, w PW- dwie).
Japońskie ciasteczka z jagodami goji
Dieta Dukana - Faza I
- 2 białka (z dużych jaj)
- 6 płaskich łyżek otrąb (4o+2p)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- słodzik do smaku (u mnie niecała płaska łyżka Sussina Gold)
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki suszonych jagód goji
- opcjonalnie: 1/4 łyżeczki kamienia winnego lub łyżeczka soku z cytryny
- 1/3 szkl. mocnego naparu z herbaty jaśminowej
- 1/3 szkl. mleka skondensowanego light
- kilka kropli aromatu miodowego
- słodzik do smaku
- opcjonalnie: 2 żółtka
- opcjonalnie: 1 łyżeczka suszonych płatków jaśminu
Jagody goji namoczyć 3-5 min. w wodzie, po czym osuszyć na papierowym ręczniku.
Otręby zmielić na mąkę (jeśli jesteście radykalnymi przeciwnikami mielenia - możecie spróbować zrobić z niemielonych, tylko poszukajcie drobnych otrębów) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Na koniec ubijania dodać kamień winny (stabilizator białka) lub jeśli go nie macie, łyżeczkę soku z cytryny.
Do ubitej piany wsypać zmielone otręby z proszkiem i delikatnie wymieszać łopatką. Z jagód goji można odłożyć garść do dekoracji, do reszty dodać 1 łyżkę mleka i całość także delikatnie połączyć łopatką z białkami. Masę przełożyć do foremek (u mnie silikonowe na muffinki) i gotować 20 min. na parze pod przykryciem.
W tym czasie przystąpić do robienia sosu. Wymieszać mleko z zaparzoną herbatą (bez fusów). Dodać kilka kropli aromatu miodowego i słodzik do smaku. Oryginalnie sos ten występuje tylko w takiej formie, jednak ja wolałam gęstszy. W związku z tym połączone składniki sosu zmiksowałam z pozostałymi żółtkami na gładko i podgrzałam, cały czas mieszając, do zgęstnienia sosu. Do sosu można dodać trochę suszonych płatków jaśminu, jednak nie jest to konieczne.
Ciasteczka podawać z sosem, ewentualnie posypane dla dekoracji pozostałymi jagodami goji. Najlepsze są na ciepło - zaraz po zrobieniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz