Zielone, śliczne roladki, które można przygotować na spokojny obiad w rodzinnym gronie, jak i na imprezę. Dietetyczne i pachnące obłędnie rozmarynem. Polecam!
Roladki z cukinii
Dieta Dukana – Faza II
• 2 cukinie zielone drobne
• 50 dkg mięsa mielonego z piersi z kurczaka lub indyka (najlepiej mielone samemu)
• 1 jajko
• 1/2 pęczka dymki
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1/4 łyżeczki białego pieprzu
• 1 łyżeczka rozmarynu
Cukinie umyć i kroić wzdłuż na cienkie plastry (ja użyłam tarki do krojenia w plastry, sprawdzi się także tarka do sera czy szeroka obieraczka, plastry powinny być dość cienkie). Cukinię najlepiej kroić nieobraną - ładniej się prezentuje. Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną dymką i przyprawami. Teraz nakładać mięso łyżeczką na cukinię i zawijać ciasno w roladki, spinając delikatnie wykałaczką (należy ją wkręcać w cukinię).
Ułożyć na papierze do pieczenia, posypać jeszcze odrobiną soli i przykryć folią aluminiową. Piec ok. 30 min. w180°C, a potem zdjąć folię i piec jeszcze 10-15 min do lekkiego zrumienienia. Nie rumienić za mocno, gdyż cukinia może zgorzknieć.
Idealnym dodatkiem do roladek jest sos pomidorowy.
Smacznego!
Witaj!
OdpowiedzUsuńBardzo swietne przepisy.Na swieta Bozego Narodzenia bede robic Orkiszowa Szarlotke ,oczywiscie z Twojego przepisu.
Dziekuje bardzo,zycze powodzenia i pozdrawiam!
Paseczkikropeczki.