Przepis idealny na ptasie mleczko... zrobiłam i wcięłam od razu pół... mam ochotę wciąć drugie pół, ale moja druga połówka mogłaby się obrazić, a już się wygadałam, że zrobiłam ;) Jest puszyste, mięciutkie i rozpływa się w ustach...
Ptasie mleczko wygląda tak:
A robi się je tak:
Ptasie mleczko
Dieta Dukana – Faza I
• 1 opakowanie 500g gęstego serka homo (np. MILSA z Aldiego lub inny gęsty),
• 1 pełna szklanka mleka skondensowanego light
• 5 płaskich łyżek słodzika (Ksylitol) lub do smaku
• aromat śmietankowy, waniliowy, kokosowy, nugatowy lub inny
• 2 łyżki żelatyny (z lekką górką)
W garnku wymieszać serek homogenizowany, mleko zagęszczone, słodzik oraz wybrany aromat (ja dodałam kokosowy). Postawić na gaz na niewielki ogień i wolno podgrzać, aż masa będzie mocno ciepła, ale nie wrząca. Zestawić z ognia, dodać żelatynę i miksować ok. 5-10 minut, aż wpompujemy trochę powietrza w płyn – uwaga! pryska! Lepiej robić to w wysokim naczyniu. Przelać do silikonowej keksówki (jeśli takiej nie ma, prostokątnego naczynia, wyłożonego folią do żywności lub papierem do pieczenia), odstawić do stężenia do lodówki.
Wyjąć z formy, pokroić w prostokąty, można polać polewą kakaową, jeśli ktoś ma ochotę.[/color]
Ja lubię słodycze nie bardzo słodkie, więc proszę dosłodzić sobie do smaku :)
Polecam to ptasie mleczko gorąco... jest po prostu pyszne!
Cześć :) jestem nowa na dukanie (jak i w kuchni:) dlatego bardzo proszę o radę - zrobiłam ptasie mleczko tak, jak w przepisie, lecz zamiast żelatyny zastosowałam żel-fruit (jest na pektynie - jestem wegetarianką) i niestety nie stężało wystarczająco (dzień i noc w lodówce). Proszę powiedz mi, czy da się to jeszcze jakoś uratować? czy dodanie tej nieszczęsnej żelatyny (aby chociaż mój partner mógł je zjeść:) jakoś pomoże? osobiście szczerze wątpię, by po takim czasie w lodówce można było by ponownie wrzucić ptasie mleczko na ogień, ale w sumie to nie wiem sama, dlatego pytam... pozdrawiam, pebbles
OdpowiedzUsuńNie miałam do czynienia z żel-fruit, także trudno mi orzec w 100%. Na pewno możesz używać agar-agar. Tutaj w razie czego można wielokrotnie go podgrzewać bez żadnych konsekwencji, więc nawet jeśli wyjdzie zbyt mało ścięte, to można podgrzać i dodać więcej agaru :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że jeśli chcesz żelatyny dodać, możesz spokojnie podgrzać całość i rozpuścić nieco żelatyny. Pamiętaj tylko, żeby nie zaczęło wrzeć, bo może wytrącić się białko.
W polecanych blogach jest także odnośnik do bloga wegetarianina z nożem - on także jest na diecie Dukana i na pewno znajdziesz coś dla siebie w jego blogu :)
pozdrawiam
dziękuję ślicznie za ten przepis... wyszło pyszne! dziś robiłam po raz pierwszy ale z pewnością nie ostatni... dałam aromat śmietankowy i w smaku jak prawdziwe ptasie mmmm następnym razem zrobię z aromatem karmelowym albo advokatowym mmm już się nie mogę doczekać :) Jeszcze raz śliczne dzięki ... :)
OdpowiedzUsuńPtasie mleczko delicja, palce lizać nie odbiega od prawdziwego:)
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie odnośnie mleka. Jakie ono ma być, bo w produktach pisze, że skondensowane, a dalej, że zagęszczone. Chciałabym wypróbować przepis, więc z góry dziękuję za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńRewelacja.....palce lizać...
OdpowiedzUsuń