środa, 21 grudnia 2011

Gulasz rybny

Danie szybkie, smaczne i lekkie. Pachnie pomidorami i papryką. Smakuje nawet osobom nie lubiącym ryb :) Polecam!

Gulasz rybny
Dieta Dukana - Faza II

  • 600-700g filetów rybych
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 2-3 pomidory
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 4 łyżek)
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Do tego dania można użyć filetów mrożonych lub świeżych (nie polecam jedynie pangi). Jeśli używacie ryby mrożonej, dobrze ją wcześniej rozmrozić - jeśli jednak nie macie na to czasu, możecie wrzucić filety zamrożone - danie będzie nieco bardziej "mokre".
Cebulę pokroić w półksiężyce. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Głęboką patelnię lub garnek przetrzeć ręcznikiem nasączonym oliwą. Podsmażyć chwilkę cebulkę, dodać paprykę i pomidory, liść laurowy i ziele angielskie, sól i pieprz, poddusić całość pod przykryciem ok. 5 min. Dodać rybę (można pokroić ją w dość duże kawałki). Wymieszać i ponownie przykryć. Dusić do miękkości warzyw. Na koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, ewentualnie dosolić i dopieprzyć, posypać dość obficie słodką papryką i odrobiną ostrej (ostrą można pominąć, jeśli wolicie łagodne dania). Podawać gorące. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz