Gulasz rybny
Dieta Dukana - Faza II
- 600-700g filetów rybych
- 2 cebule
- 1 papryka
- 2-3 pomidory
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 4 łyżek)
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Do tego dania można użyć filetów mrożonych lub świeżych (nie polecam jedynie pangi). Jeśli używacie ryby mrożonej, dobrze ją wcześniej rozmrozić - jeśli jednak nie macie na to czasu, możecie wrzucić filety zamrożone - danie będzie nieco bardziej "mokre".
Cebulę pokroić w półksiężyce. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Głęboką patelnię lub garnek przetrzeć ręcznikiem nasączonym oliwą. Podsmażyć chwilkę cebulkę, dodać paprykę i pomidory, liść laurowy i ziele angielskie, sól i pieprz, poddusić całość pod przykryciem ok. 5 min. Dodać rybę (można pokroić ją w dość duże kawałki). Wymieszać i ponownie przykryć. Dusić do miękkości warzyw. Na koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, ewentualnie dosolić i dopieprzyć, posypać dość obficie słodką papryką i odrobiną ostrej (ostrą można pominąć, jeśli wolicie łagodne dania). Podawać gorące. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz