sobota, 17 grudnia 2011

Tarta z czosnkiem, ziołami i kurczakiem

Pyszna tarta, która pasuje zarówno jako do obiadu, śniadania czy jako przekąska. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie żałujcie do niej ziół i przypraw - im więcej, tym jest lepsza.

Tarta z czosnkiem, ziołami i kurczakiem
Dieta Dukana - Faza I

Ciasto:
·         6 łyżek otrąb mieszanych (4o+2p)
·         2 kopiaste łyżki odtłuszczonego białego sera 0 %
·         2 jajka
·         sól i pieprz do smaku
Nadzienie:
·         300 g białego sera 0 % (użyłam już zmielonego President Delikatny 0%)
·         sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła (tymianek, oregano, szałwia, bazylia), słodka papryka
·         3 jajka
·         300-400g mięsa kurczaka bez kości
·         1 cebula
·         5 ząbków czosnku
·         opcjonalnie: płatki suszonej cebuli

Zagnieść ciasto z podanych składników i wyłożyć nim tartę, nie zapominając o brzegach. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i podpiec przez 10 min. Wyciągnąć z piekarnika (nie wyłączać go).
Cebulę posiekać w kosteczkę. Kurczaka pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso posolić, popieprzyć, posypać słodką papryką i dodać wyciśnięty czosnek.
Cebulkę podsmażyć na patelni, dodać mięso z kurczaka z przyprawami i smażyć, aż mięso nie będzie surowe.
Biały ser zmiksować z żółtkami, solą, pieprzem, ziołami, płatkami suszonej cebuli (przyprawić mocno!). Osobno ubić białka ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać całość łopatką.
Na podpieczone ciasto wyłożyć 3 łyżki masy serowej i rozsmarować, wyłożyć podsmażonego kurczaka z cebulką i następnie resztę masy serowej.
Piec w 180°C przez 15 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec kolejne 15 min. Zostawić w nagrzanym piekarniku na 15-20 min. i podawać posypane odrobiną świeżych ziół.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. zachecił mnie ten przepis, mam tylko jedno pytanie- smażysz na oleju parafinowym czy innym?

    OdpowiedzUsuń
  2. na oleju parafinowym smażyć nie wolno - wydzielają się szkodliwe dla organizmu substancje. Cebulę smażę albo z odrobiną wody (w zasadzie podduszam) albo używam oleju fat free w sprayu. Dukan dopuszcza także przetarcie patelni namoczonym w oliwie ręcznikiem papierowym.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń