Tarta z czosnkiem, ziołami i kurczakiem
Dieta Dukana - Faza I
Ciasto:
·
6 łyżek otrąb mieszanych (4o+2p)
·
2 kopiaste łyżki odtłuszczonego białego sera 0 %
·
2 jajka
·
sól i pieprz do smaku
Nadzienie:
·
300 g białego sera 0 % (użyłam już zmielonego
President Delikatny 0%)
·
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła (tymianek,
oregano, szałwia, bazylia), słodka papryka
·
3 jajka
·
300-400g mięsa kurczaka bez kości
·
1 cebula
·
5 ząbków czosnku
·
opcjonalnie: płatki suszonej cebuli
Zagnieść ciasto z podanych składników i wyłożyć nim tartę,
nie zapominając o brzegach. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i podpiec
przez 10 min. Wyciągnąć z piekarnika (nie wyłączać go).
Cebulę posiekać w kosteczkę. Kurczaka pokroić w kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso posolić, popieprzyć, posypać słodką
papryką i dodać wyciśnięty czosnek.
Cebulkę podsmażyć na patelni, dodać mięso z kurczaka z
przyprawami i smażyć, aż mięso nie będzie surowe.
Biały ser zmiksować z żółtkami, solą, pieprzem, ziołami,
płatkami suszonej cebuli (przyprawić mocno!). Osobno ubić białka ze szczyptą
soli. Delikatnie wymieszać całość łopatką.
Na podpieczone ciasto wyłożyć 3 łyżki masy serowej i
rozsmarować, wyłożyć podsmażonego kurczaka z cebulką i następnie resztę masy
serowej.
Piec w 180°C przez 15 min., następnie zmniejszyć temperaturę
do 150°C i piec kolejne 15 min. Zostawić w nagrzanym piekarniku na 15-20 min. i
podawać posypane odrobiną świeżych ziół.
Smacznego.
zachecił mnie ten przepis, mam tylko jedno pytanie- smażysz na oleju parafinowym czy innym?
OdpowiedzUsuńna oleju parafinowym smażyć nie wolno - wydzielają się szkodliwe dla organizmu substancje. Cebulę smażę albo z odrobiną wody (w zasadzie podduszam) albo używam oleju fat free w sprayu. Dukan dopuszcza także przetarcie patelni namoczonym w oliwie ręcznikiem papierowym.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.