piątek, 30 grudnia 2011

Solanka rybna

Tradycyjne danie kuchni rosyjskiej na esencjonalnym mięsnym, rybnym lub grzybowym wywarze. Mocno kwaskowate i aromatyczne. Pyszne! Polecam gorąco - nam zasmakowała bardzo.

Solanka rybna
Dieta Dukana - Faza I

  • 1 l. rosołu mięsnego lub rybnego
  • 600g filetów z ryby (najlepiej niemrożonej, jesiotr jest idealny)
  • 20 zielonych lub czarnych oliwek
  • łyżka kaparów
  • 1 ogórek kiszony
  • 3/4 szkl. wody spod kiszonych ogórków
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3-4 szt. suszonych grzybków
  • 3-4 szt. grzybków marynowanych (można pominąć)
  • sól, pieprz (pieprz cytrynowy jest idealny), posiekany koperek, liść laurowy

Podgrzać wywar mięsny lub rybny razem z suszonymi grzybkami i liściem laurowym. Cebulę posiekać w niezbyt drobną kostkę, podsmażyć na patelni teflonowej przetartej ręcznikiem nasączonym oliwą. Kiedy  zacznie już się "chwytać" zalać wodą z ogórków, dodać kapary i przecier pomidorowy. Pogotować przez chwilkę i dodać do rosołu.
Kiszonego ogórka pokroić w kostkę lub plastry, oliwki pokroić na plasterki, dodać razem z grzybkami do zupy.
Rybę pokroić w kostkę i także dodać do zupy. Gotować chwilę do miękkości ryby - należy pilnować, aby ryba nie zaczęła się rozpadać. Przyprawić solą oraz pieprzem. Po nalaniu na talerz posypać posiekanym koperkiem i udekorować plasterkiem cytryny.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. A na I fazie mozna jesc oliwki??

    OdpowiedzUsuń
  2. niestety nie. Oliwki nadają "smaczku". Jeść ich nie można :) Przed zjedzeniem- wyłowić.

    OdpowiedzUsuń