poniedziałek, 12 grudnia 2011

Roladki z cukinii z mięsem

Zielone, śliczne roladki, które można przygotować na spokojny obiad w rodzinnym gronie, jak i na imprezę. Dietetyczne i pachnące obłędnie rozmarynem. Polecam!

Roladki z cukinii
Dieta Dukana – Faza II

•    2 cukinie zielone drobne
•    50 dkg mięsa mielonego z piersi z kurczaka lub indyka (najlepiej mielone samemu)
•    1 jajko
•    1/2 pęczka dymki
•    1/2 łyżeczki soli
•    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
•    1 łyżeczka słodkiej papryki
•    1/4 łyżeczki białego pieprzu
•    1 łyżeczka rozmarynu

Cukinie umyć i kroić wzdłuż na cienkie plastry (ja użyłam tarki do krojenia w plastry, sprawdzi się także tarka do sera czy szeroka obieraczka, plastry powinny być dość cienkie). Cukinię najlepiej kroić nieobraną - ładniej się prezentuje. Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną dymką i przyprawami. Teraz nakładać mięso łyżeczką na cukinię i zawijać ciasno w roladki, spinając delikatnie wykałaczką (należy ją wkręcać w cukinię).
 Ułożyć na papierze do pieczenia, posypać jeszcze odrobiną soli i przykryć folią aluminiową. Piec ok. 30 min. w180°C, a potem zdjąć folię i piec jeszcze 10-15 min do lekkiego zrumienienia. Nie rumienić za mocno, gdyż cukinia może zgorzknieć.
Idealnym dodatkiem do roladek jest sos pomidorowy.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Witaj!
    Bardzo swietne przepisy.Na swieta Bozego Narodzenia bede robic Orkiszowa Szarlotke ,oczywiscie z Twojego przepisu.
    Dziekuje bardzo,zycze powodzenia i pozdrawiam!
    Paseczkikropeczki.

    OdpowiedzUsuń