Żołądki po myśliwsku
Dieta Dukana - Faza II
- 1 kg żołądków drobiowych (z kurczaka lub indyka)
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cebula
- ok. 10 szt. średnich pieczarek
- 3 ogórki kiszone
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 1 kopiasta łyżka słodkiej papryki
- ostra papryka w proszku do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- vegeta (najlepiej domowa)
- pieprz i sól do smaku
Żołądki drobiowe pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą i zagotować. Odcedzić, przepłukać, jeszcze raz zalać wodą (gdzieś do 3/4 wysokości żołądków), dodać trochę vegety, liść laurowy i sól i zagotować. Gotować pod przykryciem, aż żołądki zmiękną (warto tutaj skorzystać z szybkowaru, jeśli go posiadacie i wstawić żołądki na ok. 30 minut). Następnie dodać pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę, pieczarkarki pokrojone w plastry i koncentrat pomidorowy. Dosolić jeśli to konieczne, dodać pozostałe przyprawy (ostrej papryki tyle, ile lubimy). Pogotować jeszcze kilka minut, aż warzywa zmiękną, po czym na sam koniec dodać pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego i wspólnie pogotować jeszcze 3-5 minut. Podawać na ciepło.
Smacznego!
przepis po prostu MEGA !!! Wyśmienite . POLECAM :)
OdpowiedzUsuńNie używajcie wegety - same świństwa tam są... Proponuje po prostu dobrze dobrane przyprawy naturalne :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, szczególnie że w niej 95% to sól i glutaminian
Usuń