poniedziałek, 6 lutego 2012

Żołądki po myśliwsku

Dukan poleca podroby drobiowe w swojej książce z konkretnego powodu: zawierają dużo białka. Dziś więc pomysł na żołądki drobiowe po myśliwsku. Pyszne, zdrowe i proste do przygotowania. Polecam!


Żołądki po myśliwsku
Dieta Dukana - Faza II

  • 1 kg żołądków drobiowych (z kurczaka lub indyka)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • ok. 10 szt. średnich pieczarek
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 kopiasta łyżka słodkiej papryki
  • ostra papryka w proszku do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • vegeta (najlepiej domowa)
  • pieprz i sól do smaku

Żołądki drobiowe pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą i zagotować. Odcedzić, przepłukać, jeszcze raz zalać wodą (gdzieś do 3/4 wysokości żołądków), dodać trochę vegety, liść laurowy i sól i zagotować. Gotować pod przykryciem, aż żołądki zmiękną (warto tutaj skorzystać z szybkowaru, jeśli go posiadacie i wstawić żołądki na ok. 30 minut). Następnie dodać pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę, pieczarkarki pokrojone w plastry i koncentrat pomidorowy. Dosolić jeśli to konieczne, dodać pozostałe przyprawy (ostrej papryki tyle, ile lubimy). Pogotować jeszcze kilka minut, aż warzywa zmiękną, po czym na sam koniec dodać pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego i wspólnie pogotować jeszcze 3-5 minut. Podawać na ciepło.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. przepis po prostu MEGA !!! Wyśmienite . POLECAM :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie używajcie wegety - same świństwa tam są... Proponuje po prostu dobrze dobrane przyprawy naturalne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, szczególnie że w niej 95% to sól i glutaminian

      Usuń