Z podanej porcji wychodzi duży garnek.
Zupa jarzynowa
Dieta Dukana - Faza II
- kawałek kurczaka bez skóry (u mnie 2 nóżki)
- łyżka suszonej włoszczyzny
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 niewielka cebula
- kawałek selera
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 pomidory
- 200g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1 brokuł
- 2 kalarepki
- 1 por (biała część)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 1 jogurt naturalny (u mnie: grecki light)
Na kurczaku i 1 łyżce suszonej włoszczyzny ugotować rosół. Doprawić solą do smaku, wyłowić mięso i odstawić do przestygnięcia.
Warzywa obrać. Marchewki, pora i pietruszkę pokroić w talarki, cebulę na ćwiartki, kalarepkę w grubsze słupki, pomidory w ósemki, seler naciowy w plastry, seler na niewielkie kawałki. Brokuła podzielić na niewielkie różyczki, zieloną łodygę pokroić w plastry.
Do rosołu wrzucamy wszystkie świeże warzywa (oprócz brokuła) i gotujemy, aż zmiękną. Dodajemy brokuła i warzywa mrożone (u mnie była to tylko fasolka szparagowa) i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mocno posypujemy ziołami prowansalskimi (u mnie ok. 3 płaskich łyżek). Jogurt mieszamy z niewielką ilością zupy a następnie wlewamy do zupy. Podajemy gorącą. Możemy posypać zieloną pietruszką, ale nie jest to konieczne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz