Rolady wołowe
Dieta Dukana - Faza I
- 4 niewielkie plastry wołowiny na rolady
- 8 plasterków ogórka kiszonego
- 4 plasterki chudej szynki lub ew. kawałek wędzonego kurczaka bez skóry
- 4 łyżeczki musztardy dijon
- 4 plastry z dużej cebuli + 1 cebula
- kilka większych kawałków suszonych grzybków + opcjonalnie garść suszonych grzybów
- sól i pieprz
Grzybki zalewamy ok. 1/2 szklanki wrzątki i odstawiamy na chwilę.
Rolady rozbić dość mocno tłuczkiem na cienkie plastry (u mnie rolady wyszły dość duże, zostały przekrojone na pół - wyszło 8 niewielkich roladek). Mięso solimy i pieprzymy. Z jednej strony smarujemy cienko musztardą (po 1 łyżeczce musztardy na roladę). Do środka z jednej strony wkładamy plaster szynki (lub po niewielkim kawałku wędzonego kurczaka), plaster cebuli, po 1-2 kawałki naoczonych suszonych grzybków (wywar zostawiamy), po 2 plastry kiszonego ogórka. Rolujemy ściśle mięso i obwiązujemy nitką.
Głęboką patelnię (z pokrywą) smarujemy ręcznikiem nasączonym oliwą i obsmażamy. Zalewamy wywarem z grzybów, dodajemy 1 posiekaną dowolnie cebulę i (opcjonalnie) jeszcze trochę suszonych grzybków. Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie (czas duszenia zależy od wielkości rolad i jakości mięsa, jednak trzeba liczyć 1,5-2h).
Czy one napewno są dietetyczne? Od kilku lat robie rolady do których daje....smaruje musztardą,troszke soli,pieprzu i plaster chudej szynki,nic więcej nie daje, ale czy są dietetyczne? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń