czwartek, 16 lutego 2012

Rolady wołowe

Smak rolad kojarzy mi się z niedzielnymi obiadami u mamy. Od jakiegoś czasu ich nie jadłam, gdyż tradycyjnie robi się je z boczkiem w środku. Dziś u mnie w wersji "light". Możecie jeść je zarówno w fazie proteinowej, jak i warzywnej. Polecam!


Rolady wołowe
Dieta Dukana - Faza I

  • 4 niewielkie plastry wołowiny na rolady
  • 8 plasterków ogórka kiszonego
  • 4 plasterki chudej szynki lub ew. kawałek wędzonego kurczaka bez skóry
  • 4 łyżeczki musztardy dijon
  • 4 plastry z dużej cebuli + 1 cebula
  • kilka większych kawałków suszonych grzybków + opcjonalnie garść suszonych grzybów
  • sól i pieprz

Grzybki zalewamy ok. 1/2 szklanki wrzątki i odstawiamy na chwilę.
Rolady rozbić dość mocno tłuczkiem na cienkie plastry (u mnie rolady wyszły dość duże, zostały przekrojone na pół - wyszło 8 niewielkich roladek). Mięso solimy i pieprzymy. Z jednej strony smarujemy cienko musztardą (po 1 łyżeczce musztardy na roladę). Do środka z jednej strony wkładamy plaster szynki (lub po niewielkim kawałku wędzonego kurczaka), plaster cebuli, po 1-2 kawałki naoczonych suszonych grzybków (wywar zostawiamy), po 2 plastry kiszonego ogórka. Rolujemy ściśle mięso i obwiązujemy nitką.
Głęboką patelnię (z pokrywą) smarujemy ręcznikiem nasączonym oliwą i obsmażamy. Zalewamy wywarem z grzybów, dodajemy 1 posiekaną dowolnie cebulę i (opcjonalnie) jeszcze trochę suszonych grzybków. Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie (czas duszenia zależy od wielkości rolad i jakości mięsa, jednak trzeba liczyć 1,5-2h).

1 komentarz:

  1. Czy one napewno są dietetyczne? Od kilku lat robie rolady do których daje....smaruje musztardą,troszke soli,pieprzu i plaster chudej szynki,nic więcej nie daje, ale czy są dietetyczne? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń