Kaiserschmarrn - Omlet cesarski
Dieta Dukana - Faza I / Faza II
- 3 jajka
- 2 łyżki otrębów owsianych + 1 łyżka otrębów pszennych (zmielić)
- 1/4 szkl. mleka
- kilka kropli aromatu waniliowego
- słodzik w pudrze (u mnie Sussina Gold)
- szczypta soli
- opcjonalnie: 1 łyżka suszonych owoców goji
- opcjonalnie: 2 krople aromatu rumowego
- opcjonalnie: 1 rozkruszony cukierek karmelowy bez cukru
Jeśli macie owoce goji, dodajcie do nich aromat rumowy, zalejcie odrobiną wrzątku i odstawcie do nasiąknięcia.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać aromat waniliowy, 1 płaską łyżkę słodzika (jeśli skorzystaliście z mojej rady z tego przepisu i dołożyliście do słodzika laskę wanilii, teraz możecie go użyć) oraz mleka. Zmiksować do połączenia składników, a następnie dodać zmielone otręby i jeszcze chwilkę miksować. Odstawić.
Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną masę. Delikatnie połączyć łyżką z masą żółtkową (nie miksować!).
Dużą patelnię teflonową posmarować dokładnie ręcznikiem nasączonym olejem i rozgrzać. Wylać omlet, posypać odsączonymi owocami goji i na wolnym ogniu smażyć. Po kilku minutach omlet obrócić i smażyć jeszcze chwilę. Ja tutaj przyznam się, że ułatwiłam sobie sprawę: podważyłam delikatnie brzegi omleta i obracając patelnię do góry nogami wyłożyłam omlet na drugą patelnię. Jeśli macie taką możliwość, zachęcam do zrobienia tego w ten sposób, bo omlet jest bardzo miękki i łatwo się rozpada. Po smażeniu kilka minut z drugiej strony, delikatnie kroimy go drewnianą łopatką na mniejsze części i jeszcze chwilę smażymy. Jeśli mamy rozkruszony cukierek: posypujemy nim omlet - nadal karmelowego posmaku całości. Wykładamy omlet na talerz i posypujemy słodzikiem z wierzchu (tutaj ponownie polecam słodzik waniliowy). Podajemy także najlepiej z kwaśnym dżemem dukanowym (np. z rabarbaru lub z tego przepisu). Smacznego!
Dziękuję, dziękuję, dziekuję <3
OdpowiedzUsuńZrobię jutro na pewno!
Po prostu niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię jeszcze wiele razy! Pycha!
Pinakolada.
Pracowałam w kilku restauracjach na Bawarii w Niemczech i tam Kaiserschmarrn podaje się z musem jabłkowym. Polecam taki mus zrobić samodzielnie i zamiast cukru po prostu użyć słodziku. Wtedy oczywiście przepis będzie się nadawał tylko dla fazy III bo o ile wiem to w II owoce są niedozwolone.
OdpowiedzUsuń