Zupa kokosowo-limonkowa
Dieta Dukana - Faza II
- 1 podwójna pierś z kurczaka lub 2 udka bez kości
- opcjonalnie: 12 krewetek black tiger (ja dodaję nieco więcej)
- 100g grzybów - enoki, hon shimeji lub shitake - ewentualnie nieduże pieczarki
- 1 łodyga trawy cytrynowej lub 1 łyżeczka z górką pasty z trawy cytrynowej
- 6 plasterków korzenia galangalu lub imbiru
- 3 listki limetki kaffir
- 1 posiekana nieduża ostra papryczka (polecam piri-piri)
- 5 łyżek sosu rybnego lub 1 łyżeczka dashi
- 1 limetka (lub ewentualnie cytryna)
- 500ml mleka skondensowanego light
- aromat kokosowy
- 1 łyżka vegety domowej lub suszonej włoszczyzny
- sos sojowy, pieprz, sól
Kurczaka pokroić w cienkie paseczki. Grzyby pokroić (jeśli mamy enoki lub hon shimeji - odcinamy tylko zrośnięty spód, resztę zostawiamy, jeśli to pieczarki, to używamy samych kapeluszy przekrojonych na ćwiartki, jeśli shitake - kroimy w plastry). Kurczaka, grzyby, trawę cytrynową i galangal (lub imbir) zalewamy w garnku wodą, tyle tylko, aby przykryła kurczaka. Dodajemy vegetę lub włoszczyznę, nieco soli i zagotowujemy. Z limetki obieraczką do jarzyn ścinamy kilka cienkich obierków skórki i kroimy je w cieniutkie paseczki. Resztę limetki przepoławiamy i wyciskamy z całej sok. Do gotującego się kurczaka dodajemy skórkę z limetki, sos rybny, ostrą papryczkę i listki kaffir. Zalać całość mlekiem skondensowanym. Po zawrzeniu gotować na małym ogniu ok. 5 min. (należy sprawdzić, czy mięso się ugotowało). Dodajemy krewetki (dla osób nielubiących krewetek - można pominąć) i gotujemy 1-2 min. Wyłączamy i doprawiamy sokiem z limonki, aromatem kokosowym (ja dodałam sporo- ok. 1/3 łyżeczki), sosem sojowym i pieprzem (polecam cytrynowy). Zupa powinna być delikatnie kwaskowata, z wyczuwalnym aromatem limonki i lekko pikantna. Podajemy od razu, można posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz