Sałatka z mnóstwa zielonych warzyw (więc tych najbardziej zalecanych) i czerwonych pomidorów. Dodatek łososiowych brzuszków jest zdecydowanie kropką nad "i". Polecam!
Zielono-czerwona sałatka z brzuszkami łososia
Dieta Dukana - Faza II
- 6-8 szt. łososiowych brzuszków (lub kawałek łososia wędzonego na ciepło)
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- 200g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 15-20 szt. pomidorków koktajlowych lub 3-4 normalne pomidory
- 1 nieduża zielona papryka
- 2 niewielkie cebulki
- 1 ogórek sałatkowy
- 1-2 ogórki korniszony
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki octu z czerwonego wina (może być także balsamiczny)
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- opcjonalnie: 1 łyżka oleju parafinowego
- odrobina słodzika (dowolnego)
Fasolkę szparagową ugotować do miękkości i odstawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w piórka, wyłożyć na sitko i przelać wrzątkiem. Odstawić do przestygnięcia. Składniki sosu wymieszać i odstawić do "przegryzienia".
Paprykę pokroić na cieniutkie paseczki, pomidorki koktajlowe pokroić w połówki i lekko posolić (jeśli używamy normalnych pomidorów, pokroić w szesnastki), ogórka obrać i pokroić w plasterki. Korniszony pokroić w plasterki. Brzuszki łososia obrać: oddzielić mięso od ości i skóry i podzielić na niewielkie kawałki.
Wszystkie warzywa i łososia połączyć w misce. Zalać sosem i wymieszać. Na wierzch położyć listki bazylii i pokrojone w ćwiartki jajka.
W mojej sałatce znalazła się jeszcze garść kiełków rzodkiewki dla dekoracji.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz