Orzechowiec
Dieta Dukana - Faza I
Biszkopt orzechowy:
- 5 jajek
- 4 kopiaste łyżki zmielonych na mąkę otrębów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka ksylitolu + 2 płaskie łyżki Sussiny Gold (lub inny słodzik do smaku)
- 15 kropli aromatu Nugatowy Raj (Smart Coffee) lub inny orzechowy do smaku
- 3 żółtka
- 1 kopiasta łyżka Sussiny Gold lub inny słodzik do smaku
- 1 jogurt grecki light (340g) lub gęsty serek homogenizowany
- 2 kopiaste łyżeczki żelatyny
- 15 kropli aromatu Nugatowy Raj (Smart Coffee) lub inny orzechowy do smaku
- 3 białka
- 2 kopiaste łyżki gęstego serka homogenizowanego (u mnie Maćkowy)
- 2 płaskie łyżki ksylitolu lub inny słodzik do smaku
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka gorącej wody
- opcjonalnie: 2-3 krople aromatu śmietankowego
Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z ksylitolem na bardzo sztywną pianę (jeśli nie mamy ksylitolu, ubijamy ze szczyptą soli a na sam koniec dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny). Następnie dodajemy po jednym żółtku i 1 łyżce słodzika ciągle miksując, aż do zużycia żółtek i słodzika. Dodajemy aromat, proszek do pieczenia i zmielone otręby i miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Wykładamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia formę (u mnie tortownica o średnicy 24cm, może być mniejsza) i pieczemy ok. 20-25 minut w nagrzanym piekarniku. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Żółtka miksujemy ze słodzikiem na gładką, jasną masę. Dodajemy jogurt lub serek i miksujemy na gładką masę. Stawiamy na niewielkim ogniu, dodajemy żelatynę i podgrzewamy, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie może się zagotować (!). Podgrzewamy tylko do momentu, aż będzie bardzo ciepła i żelatyna zacznie się rozpuszczać. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy aromat orzechowy. Miksujemy wszystko razem jeszcze ok. 3-5 minut, aż do masy wejdzie nieco powietrza. Odstawiamy do ostygnięcia, a potem jeszcze na trochę do lodówki, do lekkiego stężenia.
Biszkopt rozkrawamy na 2 blaty, ja dodatkowo skropiłam je kilkoma kroplami aromatu Nugatowy Raj. Do środka wkładamy masę orzechową, całość wstawiamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę z ksylitolem (jeśli używamy innego słodzika, białka ubijamy z szczyptą soli, dopiero po ubiciu dodajemy słodzik). Dodajemy serek homo, ewentualnie aromat i nadal miksujemy, a następnie po troszeczku rozpuszczonej żelatyny. Po połączeniu wszystkich składników, wykładamy bitą śmietanę na ciasto i odstawiamy do lodówki.
Ze względu na użycie świeżych białek, ciasto powinniśmy zjeść w przeciągu 1-2 dni od zrobienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz