Adwokatowy custard cream z chrupkami karmelowymi
Dieta Dukana - Faza I
Custard cream:
- 4 żółtka
- 1 kopiasta łyżka Sussiny Gold lub inny słodzik do smaku
- 250g gęstego serka homogenizowanego (u mnie Maćkowy)
- 1/2 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego
- kilka kropli aromatu adwokatowego lub aromatu o smaku likieru jajecznego
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 3 łyżki słodzika w pudrze (u mnie Sussina Gold)
- 4-5 łyżek wody
- aromat karmelowy lub toffi
Żółtka ubijamy do białości ze słodzikiem. Dodajemy nasionka z laski wanilii (lub aromat waniliowy) i aromat adwokatowy oraz serek homo. Miksujemy jeszcze chwilę.
Na patelni teflonowej prażymy otręby owsiane, aż się zrumienią. Odstawiamy płatki i wysypujemy na patelnię słodzik i dodajemy wodę. Mieszamy na klejącą masę i podgrzewamy chwilkę (nie przejmujcie się, że na dole będzie przywierać). Dodajemy nieco aromatu karmelowego. Masa na patelni powinna być gęsta i klejąca. Dodajemy do tego uprażone otręby i dokładnie obtaczamy w słodziku. Na dole patelni słodzik może przywierać. Zdzieramy to delikatnie specjalną łopatką do teflonu lub drewnianą i mieszamy z otrębami. Podsuszamy całość na patelni, aż cała wilgoć odparuje i powstaną chrupki. Jeśli się posklejają, należy je połamać.
Do naczyń na deser wsypujemy nieco chrupek karmelowych, zalewamy kremem jajecznym i na wierzch ponownie wysypujemy chrupki. Podajemy od razu, aby chrupki nie zmiękły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz