Flaczki po węgiersku
Dieta Dukana - Faza II
- 0,9 kg flaczków wołowych lub cielęcych (gotowanych)
- 1,5 l rosołu lub wody
- 2 duże cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 duże pomidory (bez skóry)
- 1 papryka (u mnie zielona)
- 1 mała ostra papryczka (u mnie: jalapeño)
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka majeranjku
- 1 łyżeczka kminku (może być mielony)
- słodka i ostra papryka w proszku
- sól i pieprz
- zielona pietruszka do posypania
Flaki wołowe wypłukać dokładnie, zalać zimną wodą i zagotować. Odcedzić na sicie, ponownie wypłukać i zalać wodą. Zagotować i pogotować przez ok. 15 min. Ponownie wypłukać na sicie i zalać tym razem rosołem (lub wodą) i gotować pod przykryciem do miękkości ok. 1-2 godziny. Pod koniec gotowania: cebulę pokroić w grubszą kostkę, czosnek posiekać w plasterki, paprykę (słodką) pokroić w paski, paprykę ostrą przeciąć na mniejsze kawałki. Do miękkich flaczków dodać warzywa, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować jeszcze ok. 15-20 min. do miękkości warzyw. Podawać posypane zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz