środa, 11 stycznia 2012

Orzeźwiająca rolada z kremem lemon curd

Powstała na specjalne życzenie mojego męża. Mocno cytrynowa, po prostu rozpływa się w ustach. Określenie mojego męża opisujące smak: kwaskowata rozkosz ;) Krem jest na bazie zmodyfikowanego lemon curd... Polecam gorąco!


Orzeźwiająca rolada z kremem lemon curd
Dieta Dukana - Faza II

Rolada:
  • 5 jajek (osobno białka, osobno żółtka)
  • 2 płaskie łyżki ksylitolu + 1 kopiasta łyżka Sussiny Gold (lub inny słodzik do smaku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 kopiaste łyżki zmielonych otrębów
  • skórka otarta z 2 cytryn
Krem lemon curd:
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • sok wyciśnięty z 4 cytryn
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • słodzik do smaku (u mnie: 4 łyżki Sussiny Gold)
  • jogurt naturalny grecki light lub serek homogenizowany (gęsty)

Piekarnik rozgrzewamy do 175ºC.
Białka ubijamy mikserem. Kiedy zacznie się pojawiać piana, dodajemy 2 łyżki ksylitolu (jeśli nie mamy ksylitolu, pomijamy ten krok, a na koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny). Ubijamy pianę na bardzo sztywno. Po ubiciu dodajemy po troszku żółtka i pozostały słodzik. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i skórkę cytrynową, nadal ubijając. Na sam koniec wsypujemy zmielone otręby i miksujemy jeszcze chwilę na najmniejszych obrotach. Ciasto wykładamy na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut do zrumienienia. Wyciągamy, odklejamy od papieru i zawijamy w czystą ścierkę w rulon i odstawiamy do wystygnięcia.
Do garnka wkładamy skórkę i sok cytrynowy oraz jajka, żółtka i słodzik. Chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy aż do zgęstnienia masy, cały czas mieszając. Zestawić z ognia i dodać żelatynę. Mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Jeśli w masie są grudki - zmiksować chwilę raz jeszcze. Odstawiamy masę do lekkiego przestygnięcia. Po przestygnięciu miksujemy z jogurtem na gładko i wstawiamy na chwilę do lodówki, aż lekko stężeje (ale nie za mocno!). Roladę smarujemy kremem i zwijamy dość ciasno. Odstawiamy do lodówki, aż masa całkowicie stężeje. Można sporządzić do niej polewę na bazie mleka w proszku, słodziku i soku z cytryny.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. a więc tak - zrobiłam roladę - ciasto wyszło świetne jak i masa, ale... skórki zepsuły wszystko! nie wiem, czy ktokolwiek je zje, gdyż przez skórki jest koszmarnie gorzkie ( w ostatniej "fazie" smaku). Może wiesz, w jaki sposób wyeliminować choć trochę tę gorycz (np. podawać z czymś to ciasto, czy jak....) pozdrawiam :)Bo sos jest świetnie słodko-kwaśny, ciasto natomiast puszyste i delikatne - jednak te skórki.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Daj samego soku z cytryny lub kwasku cytrynowego zamiast skórek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie: jaką ilość jogurtu należy dodać??

    OdpowiedzUsuń
  4. ja używam jednego kubeczka 340g

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis,za pierwszym razem wyszla mi rewelacyjnie.nastepnym była troche gorzka ale to wina cytryny,a teraz zamierzam dać tylko sok z cytryny i kwasek cytrynowy.

    OdpowiedzUsuń