Orzeźwiająca rolada z kremem lemon curd
Dieta Dukana - Faza II
Rolada:
- 5 jajek (osobno białka, osobno żółtka)
- 2 płaskie łyżki ksylitolu + 1 kopiasta łyżka Sussiny Gold (lub inny słodzik do smaku)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 kopiaste łyżki zmielonych otrębów
- skórka otarta z 2 cytryn
- skórka otarta z 3 cytryn
- sok wyciśnięty z 4 cytryn
- 2 łyżki żelatyny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- słodzik do smaku (u mnie: 4 łyżki Sussiny Gold)
- jogurt naturalny grecki light lub serek homogenizowany (gęsty)
Piekarnik rozgrzewamy do 175ºC.
Białka ubijamy mikserem. Kiedy zacznie się pojawiać piana, dodajemy 2 łyżki ksylitolu (jeśli nie mamy ksylitolu, pomijamy ten krok, a na koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny). Ubijamy pianę na bardzo sztywno. Po ubiciu dodajemy po troszku żółtka i pozostały słodzik. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i skórkę cytrynową, nadal ubijając. Na sam koniec wsypujemy zmielone otręby i miksujemy jeszcze chwilę na najmniejszych obrotach. Ciasto wykładamy na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut do zrumienienia. Wyciągamy, odklejamy od papieru i zawijamy w czystą ścierkę w rulon i odstawiamy do wystygnięcia.
Do garnka wkładamy skórkę i sok cytrynowy oraz jajka, żółtka i słodzik. Chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy aż do zgęstnienia masy, cały czas mieszając. Zestawić z ognia i dodać żelatynę. Mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Jeśli w masie są grudki - zmiksować chwilę raz jeszcze. Odstawiamy masę do lekkiego przestygnięcia. Po przestygnięciu miksujemy z jogurtem na gładko i wstawiamy na chwilę do lodówki, aż lekko stężeje (ale nie za mocno!). Roladę smarujemy kremem i zwijamy dość ciasno. Odstawiamy do lodówki, aż masa całkowicie stężeje. Można sporządzić do niej polewę na bazie mleka w proszku, słodziku i soku z cytryny.
Smacznego!
a więc tak - zrobiłam roladę - ciasto wyszło świetne jak i masa, ale... skórki zepsuły wszystko! nie wiem, czy ktokolwiek je zje, gdyż przez skórki jest koszmarnie gorzkie ( w ostatniej "fazie" smaku). Może wiesz, w jaki sposób wyeliminować choć trochę tę gorycz (np. podawać z czymś to ciasto, czy jak....) pozdrawiam :)Bo sos jest świetnie słodko-kwaśny, ciasto natomiast puszyste i delikatne - jednak te skórki.....
OdpowiedzUsuńDaj samego soku z cytryny lub kwasku cytrynowego zamiast skórek ;)
OdpowiedzUsuńMam pytanie: jaką ilość jogurtu należy dodać??
OdpowiedzUsuńja używam jednego kubeczka 340g
OdpowiedzUsuńSuper przepis,za pierwszym razem wyszla mi rewelacyjnie.nastepnym była troche gorzka ale to wina cytryny,a teraz zamierzam dać tylko sok z cytryny i kwasek cytrynowy.
OdpowiedzUsuń