Galaretka owocowo-jogurtowa
Dieta Dukana - Faza I
Warstwa owocowa:
- 500 ml (2 szklanki) wrzątku
- 5-6 torebek herbaty owocowej
- słodzik do smaku (u mnie 1 łyżka Sussiny Gold)
- 2 łyżeczki żelatyny (z górką)
- 500ml (2 szklanki) jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego
- aromat śmietankowy lub waniliowy
- słodzik do smaku (u mnie 1 łyżka Sussiny Gold)
- 2 łyżeczki żelatyny (z górką)
- ok. 3 łyżki wrzątku
Herbatę parzymy we wrzątku na bardzo mocny napar. Słodzimy do smaku i rozpuszczamy dokładnie żelatynę i studzimy. Wybrane na deser naczynia układamy pod kątem (u mnie: brytfanka na ciasto plus 2 pojemniki plastikowe ułożone w środku. Kieliszki włożone do środka brytfanki i oparte pod kątem o plastikowe pojemniki), a następnie napełniamy galaretką. Wkładamy do lodówki i czekamy na zastygnięcie galaretki.
Kiedy pierwsza warstwa już dobrze stężeje, przystępujemy do układania drugiej warstwy. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w ok. 3-4 łyżkach wrzątku. Jogurt lub serek homo miksujemy z aromatem i słodzikiem, a następnie powolutku, po troszku, wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Masą jogurtową dopełniamy pucharki, tym razem już stawiając je prosto. Odstawiamy do stężenia. Podajemy na zimno :)
wystarczy położyć naczynie pod kątem i wychodzi takie cudo!! też Dukam, i właśnie dałam linka do Twojej stronki z przepisami na forum dla "listopadowych" :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo ;)
OdpowiedzUsuńWitaj ! Z jakiej herbaty można zrobić aż tak zieloną galaretkę ? Wspaniały przepis i jak dekracyjny pomysł ! Gratuluję !
OdpowiedzUsuńniestety z żadnej ;) Kolor jest z barwnika spożywczego :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny deser. Galaretkę zrobiłam z herbaty poziomkowej w warstwa jogurtowa z serka homo z dodatkiem migdałowego aromatu. Wyszły mi 3 szklanki + 1 filiżanka ;) deser jest smaczny, sycący i zdecydowanie do powtórzenia. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńDzięki za inspirację. Galaretka teraz dużo smaczniejsza.
OdpowiedzUsuńSłodzik? Przecież to trucizna. Każdy wyedukowany człowiek o tym wie.
OdpowiedzUsuńPuknij się w głowę zanim będziesz ludziom serwować durne przepisy.