Włoska zupa szafranowa z mulami
Dieta Dukana - Faza II
- 1,5l bulionu rybnego
- 600g filetów z ryby (najlepiej nie mrożonych), mogą być także mieszane
- 200-300g muli (bez skorupek) lub 10-12 sztuk w skorupkach (u mnie dziś duże małże hiszpańskie)
- 250g krewetek black tiger (gotowanych)
- 1 nieduża marchewka
- 1 cebula
- 2 kopry włoskie (fenkuły)
- sól, pieprz (u mnie cytrynowy)
- 2 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 1/2 pora (biała część)
- 4 ząbki czosnku
- opcjonalnie: jogurt naturalny
Cebulę pokroić w grubszą kostkę, czosnek posiekać w kosteczkę, pora w plasterki. Marchewkę pokroić w talarki lub paseczki,z fenkuła zostawić zielone listki do posypania, podzielić na ćwiartki, potem pokroić w plasterki. Cebulę, czosnek i pora przesmażyć na przetartej ręcznikiem nasączonym olejem patelni teflonowej. Przełożyć do sporego garnka, dodać resztę warzyw i zalać bulionem rybnym. Dodać listki laurowe i odrobinę soli i gotować, aż warzywa będą miękkie. Rybę pokroić w większą kostkę, nitki szafranu zalać niewielką ilością gorącej wody. Do warzyw dodać rybę i szafran. Gotować ok. 5-10 minut, aż ryba zmieni kolor. Dodać krewetki (u mnie dziś koktajlowe) oraz małże i gotować jeszcze ok. 5 minut. Wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kleksem jogurtu na środku lub z grzankami z pieczywa dukanowego.
Zupa jest najlepsza następnego dnia po zrobieniu.
Smacznego!
Dla osób w fazie III: dodajcie do zupy 1 szklankę białego wytrawnego wina (przed dodaniem ryby). Zupa zyska na aromacie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz