środa, 11 stycznia 2012

Włoska zupa szafranowa z mulami

Na tę potrawę czekałam całą fazę proteinową... I było warto! Aromatyczna, kolorowa i bardzo, bardzo sycąca. Prawdziwa uczta dla zmysłów!


Włoska zupa szafranowa z mulami
Dieta Dukana - Faza II

  • 1,5l bulionu rybnego
  • 600g filetów z ryby (najlepiej nie mrożonych), mogą być także mieszane
  • 200-300g muli (bez skorupek) lub 10-12 sztuk w skorupkach (u mnie dziś duże małże hiszpańskie)
  • 250g krewetek black tiger (gotowanych)
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 kopry włoskie (fenkuły)
  • sól, pieprz (u mnie cytrynowy)
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 1/2 pora (biała część)
  • 4 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: jogurt naturalny

Cebulę pokroić w grubszą kostkę, czosnek posiekać w kosteczkę, pora w plasterki. Marchewkę pokroić w talarki lub paseczki,z fenkuła zostawić zielone listki do posypania, podzielić na ćwiartki, potem pokroić w plasterki. Cebulę, czosnek i pora przesmażyć na przetartej ręcznikiem nasączonym olejem patelni teflonowej. Przełożyć do sporego garnka, dodać resztę warzyw i zalać bulionem rybnym. Dodać listki laurowe i odrobinę soli i gotować, aż warzywa będą miękkie. Rybę pokroić  w większą kostkę, nitki szafranu zalać niewielką ilością gorącej wody. Do warzyw dodać rybę i szafran. Gotować ok. 5-10 minut, aż ryba zmieni kolor. Dodać krewetki (u mnie dziś koktajlowe) oraz małże i gotować jeszcze ok. 5 minut. Wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kleksem jogurtu na środku lub z grzankami z pieczywa dukanowego.
Zupa jest najlepsza następnego dnia po zrobieniu.
Smacznego!

Dla osób w fazie III: dodajcie do zupy 1 szklankę białego wytrawnego wina (przed dodaniem ryby). Zupa zyska na aromacie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz