Tort czekoladowy z masą marshmallow
Dieta Dukana - Faza PW
Blat czekoladowy (należy wykonać 2 blaty - poniżej składniki na 1 blat w tortownicy o średnicy 22-24 cm):
- 3/4 szkl. puree z soi*
- 3 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (z lekką górką)
- 4 kopiaste łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
- 2 kopiaste łyżki mielonego lnu odtłuszczonego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki błonnika kakaowego lub kakao odtłuszczonego
- 3 łyżki z górką słodzika Sussina Gold (lub inny do smaku)
- opcjonalnie: kilka kropli aromatu orzechowego (u mnie Nugatowy Raj)
- 3 białka
- 4 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego) z górką
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 2-3 łyżki wrzątku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 krople aromatu waniliowego
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
Jeśli macie piekarnik z termoobiegiem i dwie takie same tortownice, możecie do razu podwoić ilość składników i zrobić oba blaty na raz. Jeśli jednak nie macie - proponuję zrobić i upiec najpierw jeden blat, potem dopiero drugi (aby w międzyczasie nie opadła piana z białek).
Do 1 miski wrzucamy: puree z soi, żółtka z jajek, jogurt naturalny, mleko w proszku, len, proszek do pieczenia, błonnika kakaowy (lub kakao), słodzik oraz aromat i miksujemy na gładką masę.
W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z białek z pozostałą masą za pomocą łyżki, wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut. Ciasto może na wierzchu delikatnie popękać - jest to zjawisko normalne.
Po upływie czasu wyciągamy ciasto, odstawiamy na 15-20 minut aby trochę przestygło, a następnie wyciągamy z tortownicy i odklejamy papier do pieczenia. Ewentualnie pieczemy drugi blat ciasta.
Przystępujemy do robienia masy (proporcji masy nie trzeba już podawać): jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek (żółtka nie będą nam potrzebne). Białka ubijamy ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Dodajemy ksylitol i ubijamy, aż się całkowicie rozpuści - ok. 10-15 minut. UWAGA! Masa nie wyjdzie z innym słodzikiem, konieczny jest ksylitol. W międzyczasie zalewamy żelatynę wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy ksylitol całkowicie się już rozpuści, dodajemy aromat i sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Na sam koniec wlewamy po troszku żelatynę, cały czas miksując. Szybko przekładamy ciasto (masa szybko tężeje), kładąc dość grubą warstwę między blaty i częścią dekorując górę tortu. Tort przechowujemy w lodówce.
Jeśli chcecie palnikiem zapiec część piany na górze, należy odłożyć ok 1/4 piany z białek przed dodaniem żelatyny, wyłożyć cienką warstwę na górę tortu i przyrumienić palnikiem.
Smacznego!
*soję namaczamy ok. 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości i miksujemy dokładnie na gładką pastę. Ja robię to z ok. 500g soi, dzielę na porcje po niepełnej szklance i zamrażam. Wychodzi ok. 5 porcji z tej ilości (czyli jedna porcja to ok. 100g suchej soi).
jak ksylitol wpływa na twoja wagę? masz po nim spadki czy waga wzrasta?
OdpowiedzUsuńNie zauważyłam wzrostów po ksylitolu, także pozwalam sobie na trochę 2-3 razy w tygodniu. Jest znacznie zdrowszy od słodzików ;)
OdpowiedzUsuńAAAAAAAAAAAA Moria kocham cię!!!!! Dzięki, dzięki dzięki!!!! :*:*:*:*:*:*:*
OdpowiedzUsuńlittle-daria84
Morijko gdzie jesteś? Tort wyśmienity, szkoda ze połowę masy wyjadłam z miski zanim trafiła na ciasto ;P wracaj tu i na forum. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńlittle-daria84
wygląda wspaniale!! gdybym miała ksylitol od razu bym się zabrała za masę marshmallow :)
OdpowiedzUsuńDario - pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńVolare: mnie bardzo smakował :) Bez ksylitolu może też wyjdzie, ale koniecznie trzeba utrwalić masę żelatyną. Proponuję też dodać nieco soku z cytryny :)
Czym moge zastapic len????prosze o szybka odpowiedz i dziekuje
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować dodać zmielonych otrębów owsianych, chociaż nadadzą nieco inny aromat.
OdpowiedzUsuńDzieci bardzo,zrobie I napisze jak wyszlo
OdpowiedzUsuń