Homar faszerowany
Dieta Dukana - Faza PW
- 1 homar
- 100g obranych krewetek
- 2-3 łodygi dymki
- malutka marchewka
- 1/2 niewielkiej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej lub 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- szczypta słodzika
- do przybrania: posiekana kolendra, mała papryczka chilli
Jeśli mamy surowego homara, gotujemy go we wrzątku ok. 15 minut. Jeśli kupiliście mrożonego (tak, jak ja), rozmrażamy go, a następnie rozcinamy nożem wzdłuż, zaczynając od głowy. Wyciągamy mięso z ogona, a skorupę myjemy i czyścimy pod bieżącą wodą. Odcinamy szczypce, rozbijamy je tępą końcówką noża i wydłubujemy mięso ze szczypiec (informacje na temat sprawiania homara można zobaczyć tutaj). Mięso homara odkładamy, a skorupę korpusu zostawiamy.
Czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dymkę siekamy. Mieszamy te składniki i dodajemy do nich: sos sojowy, trawę cytrynową, słodzik, mąkę ziemniaczaną i jajko oraz krewetki. Mieszamy dokładnie i tym farszem napełniamy połówki skorupy homara. Jeśli zostanie Wam farszu, napełnijcie niewielkie foremki żaroodporne lub silikonowe.
Skorupy z farszem gotujemy na parze przez 30 min. Na ostatnie 2-3 minuty wykładamy na górę mięso z homara (tak, aby się tylko zagrzało). Podajemy na gorąco, posypując posiekaną kolendrą i papryczką chilli.
U mnie podany na sałatce, świetnie pasuje też podobno sos ogórkowy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz