Sernik bardzo puszysty
- 750g sera białego trzykrotnie mielonego (4% tłuszczu)
- 1,5 szklanki mleka (u mnie 0,5%)
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 jaj
- 4 płaskie łyżki słodzika Sussina Gold (lub inny słodzik do smaku)
- kilka kropli aromatu waniliowego
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Żółtka oddzielić od białek. Ser miksujemy na gładką masę z mąką ziemniaczaną, słodzikiem, żółtkami i aromatem. Wlać mleko i nadal miksować (uwaga! Masa jest bardzo rzadka i mocno pryska).
Osobno ubić białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Delikatnie połączyć łyżką z masą serową.
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę (będzie sięgała po same brzegi) i włożyć do rozgrzanego piekarnika (włóżcie ciasto bliżej dolnej części piekarnika bo mocno rośnie!). Piec w tej temperaturze ok. 15-20 minut, po czym skręcić na 140ºC i piec jeszcze ok. 50-60 minut. Sernik bardzo mocno wyrośnie, ale nie martwcie się - opadnie. Ma także tendencję do pękania na wierzchu i jest to zjawisko normalne. Po upieczeniu studzimy w zamkniętym piekarniku. Jak całkowicie wystygnie, wkładamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. I jemy :)
U mnie pokryty delikatnie polewą cytrynowo-pomarańczową.
Pytanko mam, ile nalezy dodać cukru xylitolu? aby było dobre? czy tyle samo co słodzika?
OdpowiedzUsuńnie robiłam z ksylitolem, ale jest nieco mniej słodki, niż słodzik. Proponuję spróbować dać między 6-8 łyżek - najpierw 6, skosztować, jeśli za mało słodkie, to dołożyć :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam i muszę przyznac że sernik jest pyszny! Do tej pory nie przepadałam za dukanowymi sernikami bo były takie "gumowe". Ten jest puszysty i pyszny... :-)
OdpowiedzUsuńA na pewno można skrobię ziemniaczaną w fazie proteinowej?
OdpowiedzUsuńNie można jedynie w fazie ataku, w fazie 2, nawet w proteinowej, można :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Jutro upiekę i odezwę się co do rezultatów :D
OdpowiedzUsuńDziewczyny, na diecie dukana mąka ziemniaczana jest absolutnie zakazana!!! Dukan pozwala tylko na mazeinę, tylko tzw. skrobię kukurydzianą (NIE MYLIĆ Z MĄKĄ KUKURYDZIANĄ, GDYŻ JEST TO ZUPEŁNIE COŚ INNEGO!!!)
OdpowiedzUsuńBzdura! Odsyłam do wywiadu zamieszczonego w którymś poście z Dr.Dukanem - mąka ziemniaczana jest jak najbardziej dopuszczalna jako zamiennik maizeny. Na rynku francuskim po prostu jest mało znana, stąd Dukan poleca maizenę. Właściwości mąka ziemniaczana ma niemal identyczne, dodatkowo zawiera nieco mniej węglowodanów a więcej białka... Proponuję trochę poczytać, zanim zaczynasz wstawiać komentarze...
OdpowiedzUsuńmam pytanie czy to ma być skrobia kukurydziana czy ziemniaczana skrobia czy też mąka?
OdpowiedzUsuńUpiekłam ten sernik, sam przepis jest jak najbardziej w porządku, ale ciasto jednak nie jest w moim stylu- wolę ciężkie serniki. Jeśli ktoś lubi puszyste to powinienen jak najbardziej wypróbować :)
OdpowiedzUsuńU mnie sernik był z polewą kakaową, obliczyłam, że całe ciasto ma około 1200kcal.
Najlepszy sernik jaki piekłam .Polecam
OdpowiedzUsuńSuper przepis w pierwszych dniach diety jadłam i także chudłam, dodałam dodatkowo budyń w proszku do masy i zrobiłam polewe z mleka w proszku . Ciacho przepyszny:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis �� wyszedł pychota! Dziękuję za ten przepis ☺
OdpowiedzUsuńMoj sie piecze:)
OdpowiedzUsuńMoj sie piecze:)
OdpowiedzUsuńPychotka :) Upiekłam miniserniczki według tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńtrzymam już póltorej godziny i patyczek mokry.... nie mam pojecia co mogłam zrobić źle :(
OdpowiedzUsuńRobiłam ten serniczek 2 tygodnie temu i zachwycił mnie smakiem i lekkością :) Dziś robię go ponownie, właśnie siedzi w piekarniku. Mam pytanie czym udekorować wierzch sernika? Istnieje jakaś dokanowa polewa? Proszę o przepis :)
OdpowiedzUsuńZrobione, piękny.
OdpowiedzUsuńJa też spróbuję jutro
OdpowiedzUsuńJa jutro chętnie spróbuje😊
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńTrochę bardziej mi opadło niż na załączonym zdjęciu.
OdpowiedzUsuńJest przepyszny.Tylko następnym razem położę na spód herbatniki,żeby się ładnie kroił
OdpowiedzUsuńNa jak dużą formę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńPytanko,termoobieg czy góra dół?
OdpowiedzUsuń