Indyk po królewsku
Dieta Dukana - Faza PW
- 700g mięsa z udźca indyka (pierś się nie nadaje!)
- ok. 300g pieczarek
- 1 duża cebula
- 200-300g żółtego sera Piórko (3% tłuszczu)
- keczup light (bez cukru) - można zastąpić mieszanką przecieru pomidorowego, wody i przypraw
- przyprawa do grilla
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Udziec z indyka podzielić na plastry i mocno rozbić tłuczkiem, przyprawić przyprawą do grilla (lub mieszanką ulubionych przypraw) a następnie posmarować każdy kawałek obficie keczupem.
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na przetartej olejem patelni teflonowej.
Pieczarki zetrzeć na tarce, ser Piórko również.
Na plastry indyka wyłożyć zrumienioną cebulę oraz starte pieczarki, włożyć do piekarnika na ok. 15-20 min. Następnie posypać startym serem Piórko i zapiekać do jego roztopienia (kolejne 15-20 minut). Podawać od razu.
Smacznego!
właśnie wygląda super- aż ślinka leci ,a Piórko super się komponuje z resztą, super blog!Pozdrawiam Ela
OdpowiedzUsuńBlog faktycznie cudowny! Aż chce się dukać! :)
OdpowiedzUsuńCo do sera, to gdzie kupujesz Piórko? Czytałam na forum, że jest w Almie, ale najbliższa jest godzinę drogi ode mnie :(
Można u mnie dostać także w Realu (nie zawsze jest) i w sklepie Społem.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że uda się dostać :)
pozdrawiam