Dietetyczna babka drożdżowa z owocami goji
Dieta Dukana - Faza II
- 4 kopiaste łyżki zmielonych na mąkę otrąb owsianych
- 2 kopiaste łyżki zmielonych na mąkę otrąb pszennych
- 1 łyżka z górką skrobi kukurydzianej (lub ewentualnie ziemniaczanej)
- 2 łyżki ksylitolu + 1 łyżka Sussiny Gold (lub inny słodzik do smaku)
- 4 płaskie łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
- 4 jajka
- 250g gęstego serka homogenizowanego (u mnie Maćkowy 0%)
- 4 łyżki suszonych jagód goji (można odłożyć 1 łyżkę do dekoracji)
- 1 op. suszonych drożdży dobrej jakości (7g)
- aromat waniliowy
- 4 kopiaste łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
- 2 płaskie łyżki Sussiny Gold (lub inny słodzik do smaku)
- 2 łyżki oleju parafinowego
- 1 kropla aromatu rumowego
- 2-3 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
- kilka łyżek chudego mleka
Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ksylitol i ubijamy jeszcze kilka minut, aż całkowicie połączy się z białkami. Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku, a następnie słodzik, a potem kolejno: zmielone otręby, skrobię kukurydzianą, mleko w proszku, kilka kropli aromatu waniliowego, drożdże i na samym końcu serek homogenizowany. Dosypujemy jagody goji i mieszamy łyżką. Wylewamy masę do formy (u mnie forma na mniejszą babkę: 19 cm średnicy i 7 cm wysokości, jeśli chcecie zrobić w normalnej formie: zwiększcie ilość składników o 1/2) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 50 min. nie otwierając piekarnika (chyba, że babka mocno się zrumieni, przykryjcie ją wtedy folią aluminiową). Następnie uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w piecu do ostygnięcia.
Robimy polewę: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, dodając tyle chudego mleka, aby uzyskać polewę odpowiedniej gęstości.
Ostygnięte ciasto polewamy polewą i posypujemy odłożoną łyżką owoców goji.
Smacznego!