Shalgam curry
Dieta Dukana - Faza II
- 3 białe rzepy
- 1 i 1/2 szkl. zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1/2 puszki pomidorów (ok. 200g) lub 2-3 świeże pomidory
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 1 i 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 3/4 łyżeczki soli
- do posypania: posiekana zielona kolendra lub pietruszka
Rzepę obrać i pokroić w kostkę (1-1,5cm).
Patelnię teflonową przetrzeć olejem, rozgrzać i uprażyć chwilę (ok. 1 minuty) ziarna kolendry, kmin rzymski, chilli i kurkumę (ja użyłam kminu i kolendry w całości, niemielonych, bo lubię je bardzo w tej postaci). Kiedy kmin zacznie pachnieć, zalać pomidorami z puszki (lub pokrojonymi w kostkę świeżymi) i smażyć, aż pomidory się rozpadną a całość nieco zgęstnieje. Dodać pokrojoną rzepę i fasolkę szparagową, zalać szklanką wody i dodać sól. Gotować, aż rzepa zmięknie, po czym wyłączyć, dodać garam masala, wymieszać i posypać kolendrą lub pietruszką. Podawać na ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz