Pasta a'la hummus
Dieta Dukana - Faza II
- 3/4 szkl. pasty z soi*
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: 2 łyżki posiekanej natki kolendry
Czosnek przecisnąć przez praskę i zmiksować z pastą sojową i sokiem z limonki. Dodać przyprawy i natkę kolendry (ja pominęłam kolendrę) i miksować na gładką pastę. Przełożyć do miseczki i odstawić do lodówki do przegryzienia, najlepiej na noc. Pasta świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw czy mięsa, czy zamiast masła do smarowania pieczywa.
Smacznego!
*soję namaczamy ok. 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości i miksujemy dokładnie na gładką pastę. Ja robię to z ok. 500g soi, dzielę na porcje po niepełnej szklance i zamrażam. Wychodzi ok. 5 porcji z tej ilości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz