Gulasz z serduszek drobiowych
Dieta Dukana - Faza II
- 600g serduszek drobiowych
- 1 czerwona papryka
- 2-3 pomidory
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 300g pieczarek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kminku (najlepiej mielonego)
- sól smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szkl. wody
- 1 op. (180g) gęstego jogurtu naturalnego
Serduszka wypłukać, osuszyć, oczyścić z tłuszczu i pokroić (każde na 2-3 części). Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki lub grubszą kostkę, paprykę w kostkę. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem, wrzucić cebulę wraz z czosnkiem i lekko zrumienić. Dodać pokrojone serduszka, kminek, słodką paprykę i chwilę przesmażyć. Podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić ok. 15 min. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki oraz wodę (1/2 szkl.) i dusić kolejne 10 min.
W tym czasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do mięsa dodać paprykę oraz pomidory i całość dusić pod przykryciem ok. 40 min, w razie potrzeby podlewając wodą. Po tym czasie odkryć, dodać jogurt, posolić do smaku i dodać sok z cytryny. Podawać na gorąco.
U mnie dla dekoracji gulasz został posypany świeżymi ziołami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz