poniedziałek, 5 marca 2012

Zupa pomidorowa z klopsikami wołowymi

Uwielbiam tą zupę, jest sycąca, mocno pomidorowa i pyszna! Polecam gorąco!


Zupa pomidorowa z klopsikami wołowymi
Dieta Dukana - Faza II

  • porcja rosołowa z kurczaka lub kawałek drobiu na zupę
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora (biała część)
  • 1 szalotka (lub 1 niewielka cebulka)
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • sól
  • opcjonalnie: gęsty jogurt naturalny (np. bałkański light)
klopsiki wołowe:
  • 1/2 kg wołowiny (mielonej)
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 malutka cebula (lub 1/2 większej)
  • sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Na drobiu (bez skóry) gotujemy ok 1,5-2l rosołu. Dodajemy pokrojone w talarki marchewki, pietruszkę, pora. Cebulę i czosnek kroimy w plastry i także dodajemy do zupy. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wyławiamy mięso (możemy go użyć do czegoś innego) i dodajemy 2 puszki pomidorów. Zagotowujemy i miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą, słodką i ostrą papryką. Jeśli mamy ochotę, hartujemy jogurt naturalny (dodajemy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy), po czym dolewamy go do zupy - ja jogurt pomijam, uważam, że nie jest konieczny. Zupa powinna być lekko pikantna.
Robimy klopsiki: jeśli sami mielimy mięso, mielimy je od razu z czosnkiem, cebulą i pietruszką. Jeśli nie: czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Do mięsa dodajemy czosnek, cebulę, jajko, pietruszkę i przyprawiamy do smaku. Formujemy malutkie klopsiki, które obsmażamy na patelni teflonowej przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.
Na talerzu układamy po kilka klopsików i zalewamy gorącą zupą. Możemy udekorować świeżymi ziołami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz