środa, 21 marca 2012

Cygańska zupa z gwoździa

Na taką zupę skusiłam się kiedyś w dobrej, krakowskiej restauracji z polskim jedzeniem. Próba spowodowana była zresztą ciekawością, jak takowa zupa z gwoździa wygląda. A był to pikantny rosół, z większą ilością warzyw (marchew, brokuł, kukurydza...), drobnym makaronem, kawałkami mięsa i grillowanymi wątróbkami nadzianymi na patyczek szaszłykowy (czyli owym gwoździem). Do restauracji tej zaglądałam jeszcze kilka razy, zawsze zamawiając tą samą zupę. Oczywiście długo nie trwało zanim postanowiłam przygotować ją w domu. Dziś w wersji dukanowej. Gorącej, pysznej i dodającej energii. Polecam!


Cygańska zupa z gwoździa
Dieta Dukana - Faza II

  • 2 kawałki kurczaka (nóżki lub piersi)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 większe marchewki
  • kawałek selera
  • 1 opalona na gazie nieduża cebulka
  • 1 nieduży brokuł (lub 1/2 paczki mrożonego)
  • 1 kalarepka
  • 600g wątróbki drobiowej
  • 1-2 kawałki suszonych grzybków
  • sól, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka w proszku, vegeta


Kurczaka zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i suszonego grzybka (dla koloru) i gotujemy na bardzo wolnym ogniu do miękkości. Wyławiamy mięso i odstawiamy do wystygnięcia.
Marchewki obieramy, kroimy w plasterki. Kalarepkę obieramy i kroimy w kosteczkę, seler obieramy i dzielimy na mniejsze części. Warzywa dodajemy do gotującej się zupy.
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i pod sam koniec gotowania warzyw wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy do smaku: nie zapomnijcie dodać nieco ostrej papryki, zupa powinna być lekko pikantna.
Wątróbki podduszamy na niewielkiej ilości wody pod przykryciem z solą i pieprzem, a następnie nadziewamy na patyczki szaszłykowe.
Mięso z kurczaka dzielimy na mniejsze części (wyrzucamy kości, jeśli gotowaliśmy nóżki) i wrzucamy do zupy.
Na talerz nalewamy zupę ze sporą ilością warzyw i kawałkami mięsa, na górze kładziemy patyczek szaszłykowy z nadzianą wątróbką.
Smacznego!

1 komentarz: