Ciasto z dodatkiem kawy oraz przypraw korzennych: smakuje podobnie jak piernik, a śliwki są do niego świetnym dodatkiem. Myślę, że można je zrobić także w fazie II - używając zamiast śliwek rabarbaru.
Mój mąż żartuje sobie, że powinnam do niektórych zdjęć dołączać specjalny znaczek: "mąż approved", dla najlepszych przepisów na blogu, a do takich właśnie zaliczył przepis na to ciasto. Ciasto zresztą "zniknęło" błyskawicznie, nie zdążyło nawet wystygnąć. Polecam bardzo gorąco!
Piernikowe ciasto ze śliwkami
Dieta Dukana - Faza III, Faza PW
- 3 jajka
- ok. 200g gęstego jogurtu (u mnie grecki light, musi mieć co najmniej 2% tłuszczu)
- 3 kopiaste łyżki Sussiny Gold (lub inny słodzik do smaku)
- 1 płaska łyżka ksylitolu
- 6 kopiastych łyżek otrębów owsianych + 3 kopiaste łyżki otrębów pszennych (pełna szklanka w sumie)
- 1 budyń bez cukru (u mnie waniliowy, pasuje także czekoladowy)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka kawy mielonej
- po 1 łyżeczce imbiru i kardamonu
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300-400g wypestkowanych śliwek (lub rabarbaru dla fazy II)
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Składniki suche wymieszać w misce (otręby, słodzik - oprócz ksylitolu, budyń, kawę, przyprawy).
Białka z jajek ubić z ksylitolem na sztywną pianę. Dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę. Na koniec dodać jogurt i jeszcze chwilę ubijać. Wymieszać delikatnie łyżką ze składnikami suchymi. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie tortownica o średnicy 23cm) i piec ok. 50-60 minut w nagrzanym piekarniku.
Można posypać słodzikiem w proszku lub słodzikiem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!
Pomysł na przepis pochodzi z tej strony.
Witaj! Nie mam niestety rabarbaru, a jestem na II fazie. Czy samo ciasto jest smaczne, czy to śliwki nadają mu prawdziwego smaczku? Lubię takie korzenne, cynamonowe klimaty i zastanawiam się nad zrobieniem samego ciasta bez owoców. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSamo ciasto jest bardzo smaczne, chociaż nie ukrywam, że śliwki dodają mu aromatu. Można jednak pokusić się o zrobienie samego ciasta.
OdpowiedzUsuńDzięki za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńZrobilam samo ciasto, dodałam jagody goji, zrobiło furrore w pracy, przepyszne!!
OdpowiedzUsuńMorijko ja znów z prośbą, czy to http://stylowi.pl/1085918 mozna przerobic na nasze? oczywiscie bez orzechów?? ach i gdzie dostac cukierki karmelowe bez cukru??
little-daria84
Cieszę się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńCo do ciacha: mogę spróbować zrobić coś na wzór, ale... może być sernik krówkowy, jednak nie będzie smakował podobnie do oryginału - niestety masło i tłusta śmietana są nie do podrobienia (o orzechach już nie wspomnę) ;) Jeśli jednak Ci zależy, przygotuję coś podobnego :)
Cukierki karmelowe bez cukru można dostać np. w Realu na stoisku dla diabetyków.
oczywiście bez pospiechu ale taki kartmelowy serniczek byłby fajny :)
OdpowiedzUsuńReala niestety nie mam pod reka ale rozejrze sie w innych sklepach, moze alma bedzie miec
little-daria84
Coś nowego, w końcu będzie można zaskoczyć znajomych nowymi smakami. Bardzo dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :D
OdpowiedzUsuńCechuje mnie to, że jestem wybrednym typem człowieka jeżeli mowa o sztuce kulinarnej, ale ty rządzisz. Oby tak dalej… Znam zacną restaurację, w której zamawia elita, gdzie przychodzi również Adam Hofman i inni politycy, ale takich zajebistych rarytasów u niego nie uraczę. Powodzenia
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto i super fajny blog, będę zaglądać :)
OdpowiedzUsuńNie mam otrębów pszennych czy mogę je zastąpić większą ilością owsianych lub np. otrębami żytnimi?
http://wypiekizpasja.blox.pl/2010/11/Kakaowy-jablecznik-z-pianka.html moria czy bylabys w stanie przerobic ten przepis? Myslalam o spodzie bez otrab na skrobii i twarogu ale mam problem ile dac zeby wyszlo super. Do jablek i tak nie daje nigdy cukru. Pozdrawiam ania
OdpowiedzUsuńmożna pominąć słodzik? przecież ksylitol chyba styknie?
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńRewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuń