Wątróbka balsamiczna
Dieta Dukana - Faza I
- 0,5kg wątróbki z kurczaka lub indyka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól (u mnie czosnkowa), pieprz, curry
- odrobina wody
- posiekana natka pietruszki
Wątróbki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w grubszą kostkę lub w piórka, czosnek siekamy. Rozgrzewamy przetartą ręcznikiem papierowym patelnię teflonową i wrzucamy na nią cebulę i czosnek, smażymy chwilę a potem podlewamy odrobiną wody. Po chwili dodajemy pokrojoną wątróbkę i przyprawy - ja nie żałuję curry i daję go sporo. Smażymy wątróbkę, aż zmieni kolor, ewentualnie podlewając wodą w razie potrzeby. Po tym, jak wątróbka zmieni kolor, nalewamy 2 łyżki octu balsamicznego i smażymy dalej do pożądanego stopnia wysmażenia (ja np. lubię lekko krwistą). Posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz