Deser wiśniowo-czekoladowy
Dieta Dukana - Faza I
Mus wiśniowy:
- 2 szkl. jogurtu naturalnego
- 4 torebki herbaty wiśniowej
- 4 kopiaste łyżeczki żelatyny
- sok z 1/2 cytryny
- słodzik do smaku (u mnie 3 płaskie łyżki Sussiny Gold)
- 4 białka
- 2 łyżki błonnika kakaowego lub kakao odtłuszczonego
- 2 łyżeczki żelatyny
- słodzik do smaku (u mnie 2 łyżki Sussiny Gold + 1 łyżka ksylitolu)
- aromat rumowy lub irish whisky
Herbatę zaparzamy w 1/2 szklanki wody. Dodajemy żelatynę i rozpuszczamy dokładnie i sok z 1/2 cytryny.
Jogurt (u mnie dziś serek homo 500g zamiennie) miksujemy ze słodzikiem, a następnie powoli wlewamy herbatę z żelatyną. Miksujemy przez ok. 5-10 minut, aby wpompować trochę powietrza. Mus układamy w formach na desery (kieliszkach, szklankach czy innych) i wstawiamy do lodówki do stężenia (ok. 1 godz.).
Przystępujemy po tym czasie do zrobienia pianki czekoladowej: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 3 łyżki). Białka (ze sparzonych jajek!) ubijamy na sztywno. Na początku ubijania, jak tylko pojawi się piana dodajemy łyżka ksylitolu, który świetnie stabilizuje białka. Jeśli ksylitolu nie posiadacie, pomińcie ten krok. Kiedy piana będzie już bardzo sztywna dodajemy po łyżeczce żelatynę, następnie kakao i słodzik, cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy kilka kropli aromatu. Najlepiej pasuje rumowy, ale irish whisky też się sprawdzi. Piankę wykładamy na mus wiśniowy i odstawiamy do lodówki do stężenia. I delektujemy się smakiem... :)
U mnie na wierzchu dodatkowo (w celach dekoracyjnych) pianka wiśniowa. Robi się ją identycznie, jak czekoladową, tylko torebkę herbaty zaparzamy z 1/4 szkl. wody i mieszamy z żelatyną, a następnie z białkami. Zrobienie tej pianki jednakże nie jest koniecznie, deser świetnie smakuje i bez niej :)
Smacznego!
Deser bardzo łatwy do zrobienia,nie jest pracochlonny,a smakuje rewelacyjnie !!!!! Dzięki za super przepis
OdpowiedzUsuńGosia