niedziela, 8 stycznia 2012

Galaretka z łososiem i kawiorem

Dziś coś równocześnie prostego i wykwintnego, coś co spokojnie możecie podać na stół w przypadku gości i nikomu nie przyjdzie do głowy zastanawiać się, czy to jest dietetyczne... Wygląda pięknie i równie dobrze smakuje. W środku łosoś, kawior i jaja przepiórcze. Jeśli lubicie, możecie także dorzucić drobne krewetki... A najlepsze jest to, że możecie ją zajadać w fazie P!
Polecam!

Galaretka z łososiem i kawiorem
Dieta Dukana - Faza I

  • ok 30-40 dkg fileta z łososia
  • 18 przepiórczych jaj
  • małe opakowanie czerwonego kawioru
  • 1 l rosołu lub wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek białej części pora (ok. 8cm)
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • pół łyżeczki pieprzu w ziarenkach
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: 1-2 kawałki suszonego grzybka
  • opcjonalnie: posiekana dymka
  • 1 opakowanie żelatyny (na 1 litr wody)

Łososia posolić, popieprzyć i upiec w nagrzanym piekarniku na papierze do pieczenia lub udusić na patelni z odrobiną wody. Jajka przepiórcze ugotować na twardo (1,5 minuty we wrzątku) i obieramy ze skorupek (najlepiej "poturlać" je, aż połamie się cała skorupka, i potem obierać).
Rosół lub wodę zagotować z włoszczyzną, liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem (ja do wody dodałam kilka łyżek sosu rybnego) i  na wolnym ogniu gotować ok. 30 min. Ja dodatkowo dodaję dla smaku 1-2 kawałki suszonych grzybów, jednak jeśli zależy Wam na jasnym kolorze galaretki - nie dodawajcie. Po 30 minutach zestawiamy bulion z ognia, odcedzamy warzywa i przyprawy (nie będą nam potrzebne) i rozpuszczamy dokładnie żelatynę. Odstawiamy do przestygnięcia.
W niedużych foremkach na galaretki (u mnie filiżanki) układamy na spodzie po kopiastej łyżeczce kawioru. Zalewamy do 1/3 wysokości foremki bulionem z żelatyną, mieszamy delikatnie i wstawiamy do lodówki do stężenia na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy i  dolewamy na wierzch po łyżce żelatyny. Jajka przepiórcze przekrawamy na połówki, a łososia dzielimy na niewielkie części. Układamy na kawiorze i ewentualnie posypujemy posiekaną dymką. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Podajemy skropione sokiem z cytryny lub octem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz