Polecam!
Galaretka z łososiem i kawiorem
Dieta Dukana - Faza I
- ok 30-40 dkg fileta z łososia
- 18 przepiórczych jaj
- małe opakowanie czerwonego kawioru
- 1 l rosołu lub wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek białej części pora (ok. 8cm)
- 1 liść laurowy
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- pół łyżeczki pieprzu w ziarenkach
- sól, pieprz
- opcjonalnie: 1-2 kawałki suszonego grzybka
- opcjonalnie: posiekana dymka
- 1 opakowanie żelatyny (na 1 litr wody)
Łososia posolić, popieprzyć i upiec w nagrzanym piekarniku na papierze do pieczenia lub udusić na patelni z odrobiną wody. Jajka przepiórcze ugotować na twardo (1,5 minuty we wrzątku) i obieramy ze skorupek (najlepiej "poturlać" je, aż połamie się cała skorupka, i potem obierać).
Rosół lub wodę zagotować z włoszczyzną, liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem (ja do wody dodałam kilka łyżek sosu rybnego) i na wolnym ogniu gotować ok. 30 min. Ja dodatkowo dodaję dla smaku 1-2 kawałki suszonych grzybów, jednak jeśli zależy Wam na jasnym kolorze galaretki - nie dodawajcie. Po 30 minutach zestawiamy bulion z ognia, odcedzamy warzywa i przyprawy (nie będą nam potrzebne) i rozpuszczamy dokładnie żelatynę. Odstawiamy do przestygnięcia.
W niedużych foremkach na galaretki (u mnie filiżanki) układamy na spodzie po kopiastej łyżeczce kawioru. Zalewamy do 1/3 wysokości foremki bulionem z żelatyną, mieszamy delikatnie i wstawiamy do lodówki do stężenia na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy i dolewamy na wierzch po łyżce żelatyny. Jajka przepiórcze przekrawamy na połówki, a łososia dzielimy na niewielkie części. Układamy na kawiorze i ewentualnie posypujemy posiekaną dymką. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Podajemy skropione sokiem z cytryny lub octem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz