Odpowiadając na niezadane pytania: dekoracje są także jak najbardziej jadalne i zgodne z dietą Dukana ;)
Sernik porzeczkowy na zimno
Dieta Dukana - Faza I
Biszkoptowy spód (dla tortownicy o średnicy 20 cm):
- 3 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
- 2 i 1/2 kopiastych łyżek zmielonych otrębów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka słodziku Sussina Gold (lub inny do smaku)
- 700g mielonego sera do serników (użyłam Presiden lekki 2%)
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 4 płaskie łyżki słodziku Sussina Gold (lub inny do smaku)
- sok z 1 cytryny (osobno 3 łyżki)
- 2 czubate łyżki żelatyny + 1,5 czubatej łyżeczki żelatyny
- 1/2 szkl. mocnego naparu z herbaty porzeczkowej (u mnie z 3 torebek)
- opcjonalnie: kilka kropel aromatu porzeczkowego
- opcjonalnie: barwnik spożywczy (fioletowy)
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy na zmianę po troszku słodzika i żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy zmielone otręby i proszek do pieczenia i miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę i pieczemy ok. 15 minut (do zrumienienia góry). Odstawiamy do wystudzenia.
Po wystudzeniu ciasta przystępujemy do robienia masy serowej. Żelatynę (2 kopiaste łyżki) rozpuszczamy dokładnie w 1/3 szkl. gorącej wody. Do zaparzonej herbaty (ciepłej), dodajemy aromat porzeczkowy i 1,5 łyżeczki żelatyny i także dokładnie rozpuszczamy.
Ser miksujemy z jogurtem (dziś u mnie zamiast jogurtu, którego akurat mi brakło, 1 op. serka wiejskiego. Bez szkody dla smaku, ale sernik jest mniej "gładki"), słodzikiem i 3 łyżkami soku z cytryny. Dodajemy wodę z żelatyną i miksujemy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą. Masę dzielimy na połowę: jedną wykładamy od razu na ciasto, robimy to jak najszybciej, bo masa szybko tężeje. Do drugiej połowy dodajemy herbatę porzeczkową z żelatyną oraz resztę soku z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Próbujemy masy: może okazać się konieczne jej dosłodzenie słodzikiem. Jeśli chcecie uzyskać ładny kolor, dodać niewielką ilość (1/8 łyżeczki) fioletowego barwnika spożywczego. Masę wyłożyć na pierwszą masę serową i odstawić do stężenia do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz