sobota, 7 stycznia 2012

Kulki mięsne w occie

Kuleczki idealne na fazę P. Znakomicie sprawdzą się na imprezę. Można je przechowywać w lodówce 2 tygodnie, więc warto zrobić większą ilość. No i przede wszystkim: pyszne! Polecam!
Pomysł na kulki pochodzi z forum TUTAJ od frugo05 i beatus02 - dziękuję dziewczyny.

Kulki mięsne w occie
Dieta Dukana - Faza I

  • 1 kg mięsa mielonego (wołowe, kurczak, indyk - co wolicie)
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy (z górką)
  • ulubione przyprawy (u mnie: pieprz, sól, papryka słodka, chilli, gałka muszkatołowa, majeranek, tymianek, szałwia i kolendra oraz trochę czosnku niedźwiedziego) - możecie też użyć gotowej mieszanki
Zalewa:
  • 1,5 szklanki octu 6%
  • 3 szklanki wody
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka (z górką) słodzika (Sussina Gold) - lub inny do smaku, 
  • pieprz w ziarenkach
  • sól
  • opcjonalnie: 4-5 kulek ziela angielskiego

Mięso najlepiej zmielić samemu - gotowe kupowane w sklepie najczęściej ma sporą zawartość tłuszczu i mnóstwo konserwantów. Jeśli tak właśnie robicie: zmielcie razem z mięsem od razu cebulę i czosnek. Jeśli dysponujecie gotowym mięsem mielonym - cebulę należy posiekać jak najdrobniej, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso mielone mieszamy dokładnie ze wszystkim składnikami, przyprawy dodajemy do smaku, takie jakie lubimy. Jeśli nie macie doświadczenia w przyprawianiu polecam przyprawę z Kamisa do mięsa mielonego - bez glutaminianu sodu i cukru. Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki mięsne (u mnie wielkości nieco mniejszej niż małe mandarynki) i obsmażamy na przetartej ręcznikiem nasączonym oliwą patelni. Zrumieniamy delikatnie z każdej strony i dolewamy potem niewielką ilość wody i podduszamy do miękkości klopsików (należy przekroić jednego na próbę, czy środek jest dosmażony).

Przystępujemy do zrobienia zalewy: cebulę kroimy w piórka, ocet mieszamy z wodą, dodajemy przyprawy do smaku - próbujemy, czy zalewa nam odpowiada - jest dość octowa. Jeśli nie, przyprawiamy bądź też dodajemy wody. Zagotowujemy. Po zawrzeniu zalewy wrzucamy kuleczki mięsne i gotujemy razem ok. 2-3 minut. Przelewamy całość do dużego słoja i po wystygnięciu chowamy do lodówki. Kulki należy zjeść w przeciągu 2 tygodni od zrobienia.
Ja nie dodaję ziela angielskiego, a jedynie pieprz w kulkach, jeśli jednak ziele lubicie- dodajcie :)
Smacznego!

U mnie dodatkowo klopsiki w panierce dukanowskiej z tego przepisu (została mi resztka po świętach) - jednak równie smaczne są bez panierki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz