Pomysł na kulki pochodzi z forum TUTAJ od frugo05 i beatus02 - dziękuję dziewczyny.
Kulki mięsne w occie
Dieta Dukana - Faza I
- 1 kg mięsa mielonego (wołowe, kurczak, indyk - co wolicie)
- 2 jajka
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy (z górką)
- ulubione przyprawy (u mnie: pieprz, sól, papryka słodka, chilli, gałka muszkatołowa, majeranek, tymianek, szałwia i kolendra oraz trochę czosnku niedźwiedziego) - możecie też użyć gotowej mieszanki
- 1,5 szklanki octu 6%
- 3 szklanki wody
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka (z górką) słodzika (Sussina Gold) - lub inny do smaku,
- pieprz w ziarenkach
- sól
- opcjonalnie: 4-5 kulek ziela angielskiego
Mięso najlepiej zmielić samemu - gotowe kupowane w sklepie najczęściej ma sporą zawartość tłuszczu i mnóstwo konserwantów. Jeśli tak właśnie robicie: zmielcie razem z mięsem od razu cebulę i czosnek. Jeśli dysponujecie gotowym mięsem mielonym - cebulę należy posiekać jak najdrobniej, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso mielone mieszamy dokładnie ze wszystkim składnikami, przyprawy dodajemy do smaku, takie jakie lubimy. Jeśli nie macie doświadczenia w przyprawianiu polecam przyprawę z Kamisa do mięsa mielonego - bez glutaminianu sodu i cukru. Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki mięsne (u mnie wielkości nieco mniejszej niż małe mandarynki) i obsmażamy na przetartej ręcznikiem nasączonym oliwą patelni. Zrumieniamy delikatnie z każdej strony i dolewamy potem niewielką ilość wody i podduszamy do miękkości klopsików (należy przekroić jednego na próbę, czy środek jest dosmażony).
Przystępujemy do zrobienia zalewy: cebulę kroimy w piórka, ocet mieszamy z wodą, dodajemy przyprawy do smaku - próbujemy, czy zalewa nam odpowiada - jest dość octowa. Jeśli nie, przyprawiamy bądź też dodajemy wody. Zagotowujemy. Po zawrzeniu zalewy wrzucamy kuleczki mięsne i gotujemy razem ok. 2-3 minut. Przelewamy całość do dużego słoja i po wystygnięciu chowamy do lodówki. Kulki należy zjeść w przeciągu 2 tygodni od zrobienia.
Ja nie dodaję ziela angielskiego, a jedynie pieprz w kulkach, jeśli jednak ziele lubicie- dodajcie :)
Smacznego!
U mnie dodatkowo klopsiki w panierce dukanowskiej z tego przepisu (została mi resztka po świętach) - jednak równie smaczne są bez panierki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz