Danie zniknęło z talerzy w tempie ekspresowym i pozostał smutek, że nie było go więcej :) Od tego kurczaka można się uzależnić, polecam bardzo!
Indyjskie curry z kurczaka
Dieta Dukana - Faza I
- 1 cały kurczak bez skóry lub 12 "pałek" z kurczaka bez skóry
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka gorczycy w ziarenkach
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5 cm korzenia imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki chilli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
- 250-300 ml jogurtu naturalnego
- sól
- opcjonalnie 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub pietruszki
- opcjonalnie: 1 łyżeczka czarnuszki
Jeśli używamy całego kurczaka - dzielimy go na nieduże części (2 pałki, 2 podudzia, piersi - podzielić na 4 części, skrzydełka). Możemy także użyć samych pałek z kurczaka lub innych wybranych części. Cebulę siekamy w piórka.
Spory garnek (lub wok) przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą. Stawiamy na ogniu i rozgrzewamy. Wrzucamy ziarenka gorczycy, a po ok. 30 sek. - 1 min. dodajemy kumin (nie mylić z kminkiem!). Kiedy kumin zacznie wydzielać zapach, dodajemy cebulę, podlewamy odrobiną wody (szklankę z wodą proponuję postawić koło pieca, będzie jeszcze potrzebna), mieszamy dokładnie i przykrywamy pokrywką. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 min., mieszając od czasu do czasu i - w razie potrzeby - podlewając odrobiną wody. W międzyczasie ścieramy imbir na drobnych oczkach, a czosnek przeciskamy przez praskę. Po 5 min. dorzucamy do cebuli, mieszamy i znowu w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Podsmażamy ok. 1 minuty, potem dodajemy kurkumę, garam masala, słodką i ostrą paprykę i ponownie mieszamy. Dodajemy kurczaka i podsmażamy, aż zmieni kolor (ok 5-10 minut), w razie potrzeby podlewając ponownie wodą. Jogurt naturalny mieszamy z przecierem pomidorowym, można go pominąć, jednak curry jest znacznie smaczniejsze z przecierem. Zalewamy całością kurczaka, posypujemy czarnuszką, mieszamy i gotujemy (już bez przykrywania!) ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec ewentualnie przyprawiamy solą, chociaż nie jest to konieczne. Można posypać kolendrą lub pietruszką.
Podajemy gorące i rozkoszujemy się smakiem :)
curry bez curry? Czy nie zapomniala Pani w przepisie o tej przyprawie?
OdpowiedzUsuńNie :) Curry to mieszanka przypraw - głównym jej składnikiem jest kurkuma, która w tym przepisie jest. Tutaj sami komponujemy skład swojej przyprawy curry (kurkuma, imbir, kmin, papryka itd.) zamiast dosypywać "gotowca". Gwarantuję, że ta mieszanka jest dużo smaczniejsza, niż kupne curry :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
próbowałam dodawac jogurtu do kurczaka i zawsze mi się ważył, jaki jest sekret?
OdpowiedzUsuń