Śródziemnomorska zupa rybna
Dieta Dukana - Faza II
- 1 l wywaru z ryb (u mnie ugotowany na głowie z ryby)
- 700-800g filetów z ryby (najlepiej świeżych)
- 250g owoców morza lub krewetek (można pominąć)
- 2 duże czerwone cebule
- starta skórka z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki nitek szafranu
- 1 por (biała część)
- 5 ząbków czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 czerwona papryka
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- posiekana natka pietruszki do posypania
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Szafran zalać 2-3 łyżkami wrzątku i odstawić.
Cebule pokroić w grubą kostkę, czosnek w plasterki, pora w talarki. Paprykę pokroić w grubą kostkę, a rybę w kilkucentymetrowe kawałki.
Do dużego garnka wlać na dno nieco wody i udusić pod przykryciem (przez ok. 10 min.) czosnek, cebulę i pora. Dodać pomidory z puszki, skórkę z cytryny, liść laurowy i paprykę i dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie wlać wywar rybny, dodać koncentrat pomidorowy oraz szafran i doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10-15 min. Po tym czasie dodać owoce morza oraz pokrojoną rybę, przyprawić ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem oraz słodką papryką. Gotować 5-10 minut, aż ryba stanie się miękka. Uważać, aby nie przegotować, bo ryba się rozpadnie. Podawać na gorąco, posypane natką pietruszki. Smacznego!
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńOdkąd pamiętam to u mnie w domu zawsze byłą ryba i często właśnie wykonywaliśmy zupę rybną. Właśnie dlatego ja teraz także uwielbiam wszelkie dania z ryby. Jestem zdania, że doskonałe ryby mają w https://mowisalmon.pl/produkty/ i ja właśnie bardzo często je zamawiam.
OdpowiedzUsuń