Oprócz tego kurczak przygotowany w ten sposób jest po prostu smaczny, soczysty i nie wymaga dużo pracy, więc zachęcam do jego zrobienia.
Kurczak z pieprzem syczuańskim
Dieta Dukana - Faza I
- 1 kurczak bez skóry
- 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 5-6 dużych ząbków czosnku
- 5-6 cm korzenia imbiru
- 3-4 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli lub 3 suszone papryczki chilli, pokruszone
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodziku (u mnie Sussina Gold)
- 1 niewielki pęczek cebuli dymki (3-4 cebulki wraz ze szczypiorem)
Kurczaka dzielimy na 10 części: osobno skrzydełka, udka, podudzia, piersi (każdą pojedynczą pierś przekroić jeszcze na pół). Możemy także wykorzystać same piersi czy nóżki, zmniejszając ilość pozostałych składników.
Pieprz syczuański wrzucamy na patelnię i prażymy przez kilka minut (prażenie wydobywa smak pieprzu). Kurczaka pakujemy do worka foliowego do pieczenia, zamkniętego z jednej strony, i dodajemy przyprawy: sos sojowy, uprażony pieprz syczuański, słodzik, imbir starty na tarce o małych oczkach, pokrojony w plastry czosnek, dymkę pokroją w kawałki, słodką i ostrą paprykę. Zamykamy woreczek z drugiej strony i kilkukrotnie obracamy kurczaka w worku, aby obtoczyć go przyprawami i aby dokładnie się wymieszały. Odstawiamy na kilkanaście minut.
Włączamy piekarnik na 180ºC i po jego rozgrzaniu wkładamy do środka kurczaka. Zapiekamy ok. 1 godziny - ja na ostatnie 20 minut otwarłam worek, aby kurczak nabrał nieco chrupkości z zewnątrz. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz