piątek, 3 lutego 2012

Rozgrzewający kurczak z pieprzem syczuańskim

U mnie dziś straszny mróz. Temperatura spadła poniżej -20ºC. Przy takiej pogodzie łatwo się przeziębić. Prezentowany dziś przepis to mój pomysł na odporność i równocześnie przyspieszenie metabolizmu podczas diety. Imbir pobudza krążenie, przyspiesza spalanie tłuszczu i likwiduje cellulit, czosnek walczy z wirusami i bakteriami, zadziała także łagodząco przy uporczywym katarze, cebula wykazuje właściwości bakteriobójcze, moczopędne i pobudzające perystaltykę jelit, pieprz syczuański razem z imbirem i żeń-szeniem jest uważany za afrodyzjak, ma też działanie antyseptyczne, sos sojowy wzmacnia florę bakteryjną jelit a w medycynie chińskiej używa się soi jako leku na bóle głowy, bezsenność i przeziębienie, ostre przyprawy (jak chilli) pobudzają metabolizm.
Oprócz tego kurczak przygotowany w ten sposób jest po prostu smaczny, soczysty i nie wymaga dużo pracy, więc zachęcam do jego zrobienia.


Kurczak z pieprzem syczuańskim
Dieta Dukana - Faza I

  • 1 kurczak bez skóry
  • 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5-6 dużych ząbków czosnku
  • 5-6 cm korzenia imbiru
  • 3-4 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli lub 3 suszone papryczki chilli, pokruszone
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodziku (u mnie Sussina Gold)
  • 1 niewielki pęczek cebuli dymki (3-4 cebulki wraz ze szczypiorem)

Kurczaka dzielimy na 10 części: osobno skrzydełka, udka, podudzia, piersi (każdą pojedynczą pierś przekroić jeszcze na pół). Możemy także wykorzystać same piersi czy nóżki, zmniejszając ilość pozostałych składników.
Pieprz syczuański wrzucamy na patelnię i prażymy przez kilka minut (prażenie wydobywa smak pieprzu). Kurczaka pakujemy do worka foliowego do pieczenia, zamkniętego z jednej strony, i dodajemy przyprawy: sos sojowy, uprażony pieprz syczuański, słodzik, imbir starty na tarce o małych oczkach, pokrojony w plastry czosnek, dymkę pokroją w kawałki, słodką i ostrą paprykę. Zamykamy woreczek z drugiej strony i kilkukrotnie obracamy kurczaka w worku, aby obtoczyć go przyprawami i aby dokładnie się wymieszały. Odstawiamy na kilkanaście minut.
Włączamy piekarnik na 180ºC i po jego rozgrzaniu wkładamy do środka kurczaka. Zapiekamy ok. 1 godziny - ja na ostatnie 20 minut otwarłam worek, aby kurczak nabrał nieco chrupkości z zewnątrz. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz