Panaeng Curry z wołowiny
Dieta Dukana - Faza I
- 700g wołowiny pokrojonej w cienkie paseczki
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 szklanka mleka skondensowanego light
- 3 listki limetki kaffir (mogą być suszone) i/lub skórka z 1 limonki pokrojona w cienkie paseczki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka Sussiny Gold lub innego słodziku
- 1 łyżeczka pasty tamaryndowej lub zamiennie: 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej lub 3 łyżki soku z limonki
- 1/2 ostrej czerwonej papryczki (bez pestek), pokrojoną w cienkie paseczki
Dużą patelnię lub woka przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Wylewamy na patelnię 3-4 łyżki mleka skondensowanego light i rozgrzewamy na mocnym ogniu. Dodajemy pastę curry i podgrzewamy ok. 2-3 minut, aż pasta zacznie mocno pachnieć i tracić czerwony kolor. Dodać pokrojoną wołowinę, dokładnie wymieszać z pastą i smażyć ok. 7-10 min. aż wołowina straci kolor.
Do mleka skondensowanego dodajemy aromat kokosowy (u mnie ok. 20 kropli, musi mieć mocny kokosowy aromat), dodajemy mleko do mięsa, dodajemy także sos rybny i pastę tamaryndową, pokruszone listki limetki kaffir i słodzik, całość mieszamy, ewentualnie podlewając wodą, jeśli sos za bardzo się zagęści, aż mięso zmięknie. Wykładamy na talerz i posypujemy pokrojoną skórką z limonki oraz czerwoną papryczką. Skrapiamy kilkoma kroplami aromatu kokosowego i jemy.
Smacznego!
źródło przepisu: Panang Curry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz