środa, 1 lutego 2012

Pancakes z dżemem

Zachciało mi się odmiany od tradycyjnych naleśników. Postanowiłam zrobić naleśniki amerykańskie, czyli "pancakes". Smak odbiega nieco od tradycyjnych naleśników amerykańskich, ale placuszki mają swój własny, oryginalny smak. Dziś u mnie z dodatkiem dżemu, który można jeść w fazie P (przepis na dżem podaję także). Połączenie: niebo w gębie. Oczywiście naleśniki możecie jeść z innym dżemem dukanowym czy serkiem. Z pozostałych po pieczeniu naleśników żółtek możecie też zrobić custard cream i dodać go do naleśników. Polecam!


"Pancakes" z dżemem
Dieta Dukana - Faza I

Pancakes (2 porcje):
  • 4 białka
  • 2/3 szkl. kefiru 0% (lub ewentualnie jogurtu)
  • 4 kopiaste łyżki drobnych otrębów owsianych
  • 2 kopiaste łyżki otrębów pszennych
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka Sussiny Gold lub inny słodzik do smaku
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dżem owocowy:
  • 4-5 torebek ulubionej herbaty owocowej (u mnie: poziomkowa)
  • kilka kropli aromatu o takim samym smaku, jak herbaty
  • 2 kopiaste łyżki suszonych jagód goji
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • słodzik do smaku
  • kwasek cytrynowy do smaku

Dżem:
Jeśli mamy ochotę na naleśniki z tym dżemem należy przygotować go wcześniej (najlepiej dzień wcześniej wieczorem, aby zdążył stężeć). Herbatę owocową (idealna będzie jakaś w czerwonym kolorze: truskawkowa, malinowa, wiśniowa lub inna) wkładamy do kubka, dodajemy suszone jagody goji i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do zaparzenia. Po zaparzeniu wyciągamy torebki herbaty a do naparu dodajemy kwasek cytrynowy (ja lubię dość kwaskowaty dżem, więc u mnie 1 łyżeczka) oraz słodzik do smaku. Wlewamy całość do blendera, dodajemy żelatynę i blendujemy chwilę. Odstawiamy do ostygnięcia, a potem wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Po zastygnięciu mieszamy łyżką.
Pancakes:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Miksując cały czas dodajemy kefir, a następnie otręby i sodę. Na sam koniec dodajemy słodzik oraz aromat waniliowy.
Patelnię teflonową przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i rozgrzewamy. Formujemy niezbyt duże placuszki na patelni, zachowując między nimi odstępy (nieco urosną). Smażymy na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony. Przewracać należy je delikatnie, aby się nie rozpadły. Jeśli podajemy je z dżemem, na który przepis podałam powyżej: albo nakładamy dżem i natychmiast podajemy, albo lekko studzimy placuszki i dopiero nakładamy dżem (aby się nie "upłynnił). Z wierzchu można posypać słodzikiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz