sobota, 28 stycznia 2012

Sernik ptasie mleczko

Puszysty sernik o wiele mówiącej nazwie "ptasie mleczko". Mięciutki, wilgotny, aż ma się ochotę zjeść jeszcze jeden kawałek... Smacznego!


Sernik ptasie mleczko
Dieta Dukana - Faza II

  • 1 kg twarogu mielonego (u mnie: President lekki 2%)
  • 6 jajek
  • 4 kopiaste łyżki Sussiny Gold lub inny słodzik do smaku
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej 
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Żółtka ze słodzikiem i aromatem waniliowym utrzeć na białą masę, stopniowo dodając po łyżce sera i budyniu oraz proszek do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubić na bardzo sztywno, pod koniec dodając łyżkę octu winnego i skrobię kukurydzianą - zmiksować jeszcze chwilę, po czym delikatnie połączyć łyżką z masą serową. Wyłożyć masę do wyłożonej papierem formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut, po czym skręcić temperaturę do 150ºC i piec jeszcze ok. 50 minut. Wyłączyć piec i zostawić sernik w gorącym piekarniku minimum pół godziny. Przed jedzeniem można go posypać słodzikiem lub polać polewą dukanową.
Sernik najlepszy jest następnego dnia.

2 komentarze:

  1. Można wiedzieć jakich dokładnie budyniów używasz/gdzie je kupujesz?

    OdpowiedzUsuń
  2. Na początek kupowałam w Aldim lub w Lidlu takie na skrobi kukurydzianej. W tej chwili, kiedy zamiast skrobi kukurydzianej dopuszczalna jest także ziemniaczana, kupuję po prostu takie bez cukru. DrOetkera, Winiar... zależy które akurat leżą na półce.

    OdpowiedzUsuń