piątek, 20 stycznia 2012

Batoniki pomarańczowo-marcepanowe

Zamarzyły mi się batoniki. Chwilka w kuchni i batoniki gotowe. Najwięcej czasu - i cierpliwości - wymagało zaczekanie, by batoniki nieco stężały. Batonik jest na kruchutkim spodzie pomarańczowym, do tego mięciutka masa marcepanowa i na wierzch polewa czekoladowa (w tej roli nieco gęstsza nutella dukanowa)... Nie smakuje, jak taki ze sklepu. Jest lepszy - a do tego dietetyczny. Jeden batonik zaspokaja na długo chęć na słodycze ;)



Batoniki pomarańczowo-marcepanowe
Dieta Dukana - Faza I

Spód pomarańczowy:
  • 9 łyżek otrębów z lekką górką (6o + 3p)
  • 1 łyżka Sussiny Gold lub inny słodzik do smaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 białko (ubite z odrobiną soli)
  • aromat pomarańczowy (kilka kropli)
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Masa marcepanowa:
  • 1 łyżka gęstego serka homogenizowanego lub mielonego białego sera
  • 4 kopiaste łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
  • 1 łyżeczka Sussiny Gold lub inny słodzik do smaku
  • aromat marcepanowy
Alternatywna masa marcepanowa (jeśli nie chcecie używać mleka w proszku):
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny (z górką)
  • 1 żółtko
  • słodzik do smaku (ok. 1 łyżeczki)
  • aromat marcepanowy
Polewa czekoladowa nutellowa:
  • 7 łyżek mleka w proszku odtłuszczonego
  • 1 czubata łyżeczka błonnika kakaowego lub kakao odtłuszczonego
  • słodzik do smaku
  • 2 łyżki mleka odtłuszczonego
  • aromat orzechowy lub marcepanowy

Wszystkie składniki na spód wymieszać dokładnie razem, a następnie dodać pianę z białka i wymieszać. Masa powinna być gęsta i się nie rozlewać. Formować długie, wąskie i płaskie ciasteczka i piec je w 180ºC przez ok. 15-20 min. do mocnego zrumienienia. Wyjąć i wystudzić. Mnie wyszło 8 ciasteczek.
Na masę marcepanową mieszamy wszystkie składniki, dodajemy odrobinę aromatu migdałowego (mój był bardzo intensywny, więc wystarczyła 1 kropla). Miksujemy na gładko. Odstawiamy do lodówki, aż masa nieco stężeje.
Wykładamy masę marcepanową na ciasteczka cienką warstwą.
Jeśli nie chcemy używać mleka w proszku, możemy przygotować masę alternatywną: zagrzewamy 1/2 szkl. mleka (nie musi zawrzeć) i rozpuszczamy w mleku żelatynę. Żółtko ubijamy ze słodzikiem i aromatem marcepanowym, a następnie wlewamy po trochu mleko z żelatyną, cały czas ubijając. Wylewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia. Kroimy na prostokąty wielkości upieczonych ciasteczek i wykładamy je na ciasteczka.
Całość smarujemy polewą czekoladową: miksujemy wszystkie składniki na gładką masę i wykładamy ją na ciastka (trochę masy zostanie, można ją po prostu zjeść).
Całość można posypać kakao lub błonnikiem kakaowym, aby mniej się kleiła, jednak nie jest to konieczne. Odstawiamy do lodówki do stężenia całości, a następnie zajadamy. Tego samego dnia spód jest chrupiący, a masy dość miękkie, następnego spód mięknie a masy twardnieją. W obydwu wypadkach batoniki są bardzo dobre :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz