piątek, 20 stycznia 2012

Kurczak z farszem serowym

PtaQ w swoim blogu polecał mocno zapiekankę proteinkową z kurczakiem (tutaj). Do Ptaszka zaufanie mam ogromne, jednak forma zapiekanki mi nie do końca odpowiadała... jakoś tak nie do końca apetycznie wyglądała. Postanowiłam zrobić kurczaka w nieco innej wersji - i muszę powiedzieć, że PtaQ słusznie zachęcał do łączenia mięsa z serem...  Mięso dzięki temu jest bardziej delikatne i wilgotne. I pyszne. Polecam!


Kurczak z farszem serowym
Dieta Dukana - Faza I

  • 2 nóżki z kurczaka lub 2 duże piersi
  • ok. 200g mielonego białego sera (lub ser rozmieszany z jogurtem)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: 1 żółtko
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek

Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Naciąć mięso, aby utworzyć kieszonki - w piersiach nacinamy mięso wzdłuż, nogi z kurczaka nacinamy z góry pod kątem w dwóch miejscach.
Ser mieszamy dokładnie z przeciśniętym czosnkiem, przecierem pomidorowym i przyprawami (nie żałujcie zwłaszcza ziół) oraz (opcjonalnie) żółtkiem - ja dodałam, bo akurat miałam. Masą serową wypełniamy "kieszonki" nacięte w kurczaku, nieco jeszcze rozsmarowujemy w formie żaroodpornej na spodzie (aby i spód kurczaka nie wysychał). Wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i zapiekamy do zrumieniania mięsa (u mnie nóżki ok 40-45min.). Podajemy na gorąco zbierając także trochę sera ze spodu naczynia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz