Spaghetti z makaronem z cukinii
Dieta Dukana - Faza II
Sos:
- 500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka (najlepiej zmielić samemu)
- 4-5 pomidorów lub puszka pomidorów krojonych
- 1/2 cebuli
- 8 pieczarek
- 4-5 ząbków czosnku
- świeża bazylia i oregano lub suszone
- sól i pieprz
- kropla oliwy z oliwek
- 2 średniej wielkości cukinie
- wrzątek i zimna woda
- szczypta soli
- 20 dkg startego sera żółtego Piórko (opcjonalnie)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Na patelni teflonowej rozgrzewamy kroplę oliwy z oliwek (opcjonalnie) i wrzucamy posiekany w grube plastry ząbek czosnku. Gdy się lekko zarumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Mieszamy intensywnie by się nie spaliło i gdy się cebula zarumieni dodajemy posiekane drobno pieczarki. Mieszamy wszystko razem i dodajemy ostrej papryki, szczyptę soli i pieprz. Mieszamy i po 3-4 minutach dodajemy mięso mielone. Zwiększamy wtedy ogień i łopatką rozdrabniamy mięso. Smażymy, aż mięso złapie ładny kolor. Następnie do zawartości na patelni wlewamy nasz sos pomidorowy i wszystko mieszamy aby się składniki połączyły i smażymy chwilkę.
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i przekrawamy na pół. Małą łyżeczką wyskrobujemy środek. Resztę kroimy na cieniutkie paseczki. Paseczki wrzucamy na wrzącą wodę (ew. ze szczyptą soli) i gotujemy 3-4 minuty. Następnie wyjmujemy z wody i wkładamy do miski w lodem lub bardzo zimną wodą aby zahartować i nie stracić koloru i odcedzamy.
Wyłożony na talerz makaron polewamy sosem, posypujemy startym na tarce serkiem Piórko i siekaną pietruszką.
Porcja dla 2-3 osób.
Właśnie jestem po przygotowaniu i po spożyciu.
OdpowiedzUsuńPYCHOTKA.
POLECAM !!!