Kurczak w ziołach
Dieta Dukana – Faza I
• 1 kurczak bez skóry
• 1 cytryna - dobrze wyszorowana
• 1 główka czosnku - obrana i podzielona na ząbki
• garść świeżego tymianku i garść rozmarynu (można zastąpić suszonymi)
• sól, pieprz
Umyć kurczaka dokładnie i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Posiekany rozmaryn, tymianek i sól oraz przeciśnięte ząbki czosnku (oprócz 3 szt.) wymieszać dokładnie i całą mieszanka natrzeć kurczaka z, zewnątrz ale i wewnątrz. Odstawić kurczaka na kilka godzin do lodówki - przykrytego folią. Najlepiej przygotować kurczaka rano i zostawić go tak do chwili, aż nadejdzie czas na pieczenie.
Tuż przed włożeniem do piekarnika nafaszerować kurczaka cytryną - całą – pozostałymi ząbkami czosnku i resztą ziół z solą. Zawiązać nogi kurczaka białą bawełniana nitką, tak, by cytryna nie wypadła podczas pieczenia.
Piec w 200°C przez 1h-1,5h w zależności od wielkości kurczaka. Można, co jakiś czas podlewać kurczaka sosem, który z niego wycieka, aby był bardziej soczysty.
Jeżeli lubicie kwaśne smaki, po wyjęciu z piekarnika należy wyjąć cytrynę z kurczaka, rozkroić na pół (uwaga może pryskać sokiem) i skropić sokiem kurczaka. Ja dodatkowo posypałam świeżym tymiankiem- mniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz