Dieta Dukana – Faza II
Placuszki:
• 1 ugotowany kalafior w lekko osolonej wodzie
• 1 jajko
• skrobia kukurydziana (1 łyżka)
• sól, pieprz
Potrawka:
• 1 podwójna pierś z kurczaka
• przyprawa do dań po węgiersku
• 30 dkg pieczarek
• 1 niewielka papryka
• 1 cebula
• 1 puszka pomidorów
• suszony czosnek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Kalafior został rozgnieciony tłuczkiem do ziemniaków, wymieszany z jajkiem i skrobią oraz przyprawami.
Z kalafiora uformowałam średnie placuszki (aby dało się je przewracać) i usmażyłam na teflonowej patelni. Ze względu na trudności w formowaniu i obracaniu, trzeba je dość długo przypiec z jednej strony, dopiero potem dają się obrócić bez rozwalania. Nie polecam smażenia na patelni jako jednego dużego placka :) Nie bardzo się też da je formować na bardzo cienkie... Smak jednak wynagradza kłopot!
Pierś pokroiłam w kostkę, cebulkę, pieczarki i paprykę także. Cebulkę podsmażyłam na patelni na tłuszczu fat free (można to zrobić na niewielkiej ilości wody), dodałam kurczaka a następnie pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Zalałam wszystko pomidorami z puszki i przyprawiłam do smaku na lekko pikantnie.
Na placki wyłożyłam mięso z warzywami i udekorowałam świeżym tymiankiem (świetnie pasuje do tej potrawy – polecam!)
Z podanej ilości spokojnie wychodzi ilość na 3-4 osoby :)
Jak duży ten kalafior?
OdpowiedzUsuńWażyć nie ważyłam, powiedziałabym, że średni. Ani nie ogromny, ani nie bardzo mały.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam