Połączyłam dziś te dwie rzeczy: zielone warzywa i wakame w sałatce. Ja dołożyłam jeszcze bardzo zdrową pastę miso. Efekt? Przerósł moje oczekiwania :) Sałatka jest lekko kwaskowata, chrupiąca i po prostu smaczna :)
Azjatycka sałatka z glonami wakame
Dieta Dukana - Faza II
- 1 nieduży brokuł
- 1 nieduża cukinia
- szklanka zielonej fasolki szparagowej
- garść glonów wakame (suszonych)
- 1 zielona papryka
- sok z 1 cytryny
- sos sojowy
- sól
- opcjonalnie: 2 łyżki jasnej pasty miso
- opcjonalnie: posiekana dymka lub szczypiorek
Cukinię kroimy w kostkę lub w paseczki. Brokuł dzielimy na
niewielkie różyczki, paprykę tniemy w paski. Glony wakame zalewamy wrzątkiem i
ostawiamy.
Patelnię teflonową przecieramy ręcznikiem papierowym
namoczonym olejem. Wrzucamy warzywa, wciskamy sok z cytryny i skrapiamy sosem
sojowym. Podsmażamy chwilę, do stanu pół-chrupkiego. Nie należy warzyw smażyć
zbyt długo, do miękkości.
Dodajemy odcedzone glony wakame i smażymy jeszcze minutę. Wyłączamy
gaz i dodajemy 2 łyżki pasty miso (jeśli jej nie macie, po prostu pomińcie). Próbujemy
i ewentualnie dosalamy. Można posypać także zieloną posiekaną dymką lub
szczypiorkiem.
Do sałatki można użyć także innych zielonych warzyw:
szpinaku (świeżego), szparagów czy ogórków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz