Przepis znaleziony w internecie w kilku miejscach, lekko zmodyfikowany. Dokładam przepis na domową przyprawę do piernika. Jest znacznie lepsza od "kupnej", dużo bardziej aromatyczna.
Pierniczki dukanowskie
Dieta Dukana – Faza II
• 10 mocno kopiastych łyżek mąki zmielonej z otrąb (pół na pół)
• 2 łyżki domowej przyprawy do piernika (przepis poniżej) lub 3 łyżki gotowej (byle bez mąki, najlepsza jest Kotanyi)
• 2 łyżki skrobi kukurydzianej (z górką)
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżka gęstego serka homo
• 2 łyżeczki kakao
• słodzik do smaku (ja użyłam 4 kopiaste łyżeczki słodzika w pudrze Sussina Gold)
• 1 jajko
• kilka kropli aromatu miodowego (15) i kilka kropli aromatu maślanego (10)
Wszystkie składniki (oprócz serka homo) zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto jest dość zwarte i można je rozwałkować- pomijamy serek, jeśli za twarde - dodajemy serek homo i zagniatamy raz jeszcze. Rozwałkowujemy podsypując skrobią kukurydzianą (niewielką ilością) i wykrawać pierniczki w wybranych kształtach. Jeśli pierniczki chcemy powiesić na choince, od razu wykrawać dziurki (ja to robiłam rureczką do napojów). Piec w nagrzanym do 175ºC przez ok. 10-15 minut (w zależności od wielkości pierniczków). Mnie z podanej ilości wyszło niecałe 20 szt. dosyć sporych pierniczków.
Przyprawa do piernika domowa
• 50 g kory cynamonu
• 15 g suszonego imbiru
• 15 g goździków, całych
• 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
• 10 g gałki muszkatołowej
• 10 g ziela angielskiego
• 5 g czarnego pieprzu
• 5 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek (niekoniecznie, nie wszystkim smakuje)
Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia kawy (najlepiej), zetrzeć na specjalnej drobnej tarce lub utłuc w moździerzu. Wymieszać.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronić przed słońcem. Przyprawa jest bardzo aromatyczna. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz