na śniadanie proponuję śledziki z zalewy... bardzo bardzo smaczne, tylko dodam więcej octu następnym razem (ja lubię mocno octowe) :) Dla osób o normalnym apetycie na kwaśne będą w sam raz :)
Śledziki w zalewie
Dieta Dukana - Faza I
• 1/2 kg zielonych śledzi (u mnie malutkie śledziki)
• 3 spore ogórki konserwowe
• 3 cebule (u mnie 2 czerwone i 1 biała)
• sól, pieprz
Zalewa:
• 1 szklanka wody
• 1/2 łyżki słodziku (u mnie ksylitol)
• 1/3 szkl. octu (10%)
• opcjonalnie: 3 łyżki przecieru pomidorowego
• 1liść laurowy
• 3 ziela angielskie
• 5 ziarenek pieprzu
• sól, pieprz, vegeta (najlepiej domowa)
• 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
Śledzie namoczyć pół godziny w zimnej wodzie. Jeśli kupiliście malutkie, w miarę możliwości usunąć kręgosłup z ośćmi. Jeśli filety - to nie trzeba :D
Zagotować składniki na zalewę, przyprawić do smaku. Jeśli lubimy zalewę pomidorową - dodajemy przecier. Mnie smakuje z przecierem :) Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Cebulę pokroić w krążki, zagotować w niedużym garnku wodę z solą i odrobiną słodzika, do wrzącej wody wrzucić cebulę i gotować ok. 30 sek w wrzątku. Przecedzić na sitku i przestudzić.
Śledzie (jeśli filety są większe), pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć warstwami śledzie, ogórki i cebulkę. Całość zalać zalewą i odstawić na co najmniej dobę do lodówki.
W fazie warzywnej można dodatkowo dołożyć np. paprykę z octu, czy marchewkę (pokrojoną w plasterki i dodaną do gotującej się zalewy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz